Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovák žiada takmer 30 tisíc eur za vydanie do Maďarska!

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Náhradu škody vyše 29 542 € žiada od Slovenskej republiky - ministerstva spravodlivosti slovenský občan za to, že ho nezákonne vydali na výkon trestu odňatia slobody do Maďarska, kde bol údajne podrobený neľudskému zaobchádzaniu.

Žalobca tvrdí, že slovenského občana nemožno vydať na trestné stíhanie a výkon trestu odňatia slobody do iného štátu, lebo tomu bráni Ústava, aj medzinárodná zmluva medzi Slovenskom a Madarskom. V tejto súvislosti sa Okresný súd Bratislava I obrátil na Ústavný súd a žiada, aby zaujal právne stanovisko o súlade právnych predpisov – konkrétne Zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorý je podľa právneho názoru okresného súdu v rozpore s Ústavou a ustanoveniami zmluvy o právnej pomoci a úprave právnych vzťahov v občianskych, rodinných a trestných veciach.

Ako vyplýva z podania Okresného súdu Bratislava I, v roku 2004 podal krajský prokurátor v Košiciach na košický krajský súd návrh na vzatie muža (teraz žalobcu) do väzby, podľa zákona o európskom zatýkacom rozkaze. Krajský súd v Košiciach v roku 2005 uznesením rozhodol, že európsky zatýkací rozkaz vydaný v marci 2004 maďarským Župným súdom Fejer sa vykoná. Zároveň rozhodol, že Slovenská republika muža odovzdá na výkon trestu odňatia slobody do Maďarska. Najvyšší súd zamietol sťažnosť muža proti uzneseniu košického krajského súdu a slovenské ani maďarské orgány mu neumožnili výkon trestu odňatia slobody na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu