Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MK SR: Maďarič chce oklieštiť právomoci šéfky SRo

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) chce oklieštiť právomoci šéfky Slovenského rozhlasu (SRo) Miloslavy Zemkovej v prospech Rozhlasovej rady. Do pripomienkového konania predložil novelu zákona o SRo.

Zemková s ňou nesúhlasí a tvrdí, že ak Maďaričovi prejdú väčšie právomoci pre radu, funkciu riaditeľa SRo možno zrušiť. "Rada dostáva novelou exekutívne právomoci a to je proti doterajšej filozofii zákona. Ak by skutočne mala mať rozhodovanie o exekutíve, o personálnych veciach, o znení zmlúv, o znení výkazových dokumentov, tak potom v rozhlase nie je vôbec potrebný generálny riaditeľ. Šéfom exekutívy by v takom prípade mal byť predseda Rady," povedala pre Zemková.

Podľa novely by generálna riaditeľka SRo smela vymenovávať svojich najbližších spolupracovníkov - štatutárnych zástupcov až po tom, ako jej ich odsúhlasí Rozhlasová rada. V súčasnosti sa rada k jej návrhu na vymenovanie len vyjadruje. "Zástupcovia generálneho riaditeľa SRo majú v čase neprítomnosti generálneho riaditeľa SRo právomoc rozhodovať v rovnakom rozsahu ako generálny riaditeľ SRo," zdôvodňuje v dôvodovej správe Maďarič. Zemková s takýmto zásahom do právomocí nesúhlasí. "Túto personálnu právomoc rady považujeme za neodôvodnenú, navyše je v rozpore s inými ustanoveniami zákona o SRo a so Zákonníkom práce," dodala Zemková.

Rozhlasová rada si má posilniť právomoci aj v prípade výročnej správy SRo. Po novom ju nebude len prerokovávať, ale schvaľovať. Ak sa jej nebude pozdávať, môže ju dať generálnej riaditeľke SRo dopracovať. Podľa Zemkovej nikdy nebude garantované, či rada naozaj schváli výročnú správu, čo môže rozhlasu narobiť problémy. Jej neschválením sa nemusia stihnúť termíny na uverejnenie výročnej správy v zbierke listín Obchodného registra.

Rovnaké pravidlá ako pre výročnú správu majú platiť aj pre návrh zmluvy so štátom a jej dodatky, ktoré budú musieť členovia rady schváliť. "Ide o duplicitný schvaľovací proces, znovu neodôvodnený," hodnotí Zemková. Podľa novely zmluvu bude môcť podpísať generálna riaditeľka SRo s ministerstvom kultúry až po jej odsúhlasení v rade.

Rozhlas by sa mohol zadlžovať. Novela mu povoľuje brať si úvery, najviac však do výšky 60 % príjmov z predchádzajúceho roka, pričom nemôže do príjmov započítať peniaze zo štátneho rozpočtu. Úvery nebude môcť splácať štátnymi peniazmi. V súčasnosti si rozhlas nemôže brať úvery.

Po ukončení pripomienkového konania by mala novelu prerokovať vláda. Ak ju odobrí, pôjde do parlamentu. Maďarič chce, aby bola účinná od 1. septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu