Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Adamčovmu gangu súd udelil tresty vyše 100 rokov!

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA 24. februára (SITA) - Údajný šéf zločineckej skupiny z východného Slovenska Branislav Adamčo dostal doživotie. Rozhodol o tom dnes Špeciálny súd v Pezinku. Na výnimočné tresty súd odsúdil Nikolu Pajdiča. - na 23 rokov a Jozefa Baloga - na 22 rokov. Ďalší členovia dostali tresty v rozmedzí od osem do 20 rokov, podmienečné tresty dostali Peter T. a Július P.

Súd členov zločineckej skupiny odsúdil za deväť trestných skutkov, ktorých sa dopustili v rokoch 2003 až 2004, za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, krádeže, ublíženie na zdraví, vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci, všeobecné ohrozenie, nedovolené ozbrojovanie, podplácanie aj vraždu Arpáda Nistora.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Branislav Adamčo, Nikola Pajdič, Jozef Balog sa odvolali na mieste, ďalší odsúdení podajú odvolanie neskôr. Súd svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že bolo jasne dokázané, že išlo o organizovanú skupinu, na čele ktorej stal Branislav Adamčo, zástupcom bol Nikola Pajdič.

Cieľom skupiny bolo získať finančné výhody. „Terorizovali ste okolie, ľudia sa vás báli,“ poznamenal sudca. Podľa súdu takéto osoby sú nebezpečné pre spoločnosť a je potrebné ich izolovať. Sudca poukázal na výnimočný intelekt hlavy gangu Branislava Adamča a upozornil, že v jeho prípade práve táto prednosť je veľmi nebezpečná.

„Máte IQ 129, ešte dva stupne a môžete sa dostať do Mensy. Vaša inteligencia je ako ostrý nôž.“ Predseda senátu dodal, že tak, ako má Branislav Adamčo vysokú inteligenciu, chýba mu emočné vnímanie. „Súd sa zhodol, že resocializácia v tomto prípade je nemožná,“ skonštatoval.

ŠS nespochybnil ani vierohodnosť svedkov, nevylúčil, že svedkovia v prípadoch ako je tento mohli pre vlastný prospech zámerne krivo vypovedať. No ako predseda trestného senátu dodal, nie je to tento prípad. Sudca poukázal na to, že svedkovia boli podrobení výsluchom pod dohľadom odborníkov, ktorí vylúčili, že by si vymýšľali. Udelenie vysokých trestov pre svojich klientov okomentoval jeden z obhajcov ako extrém, ktorý v slovenskom súdnictve nemá obdobu.

„Ak vylúčime doživotie, tak je to spolu vyše sto rokov,“ povedal. Prokurátor je s rozhodnutím súdu spokojný. „Pokladám tento rozsudok za významný krok v boji proti organizovanému zločinu na Slovenku. Veľmi si vážim prácu Špeciálneho súdu, lebo v priebehu dvoch týždňov rozhodol v dvoch významných kauzách zločineckých skupín,“ povedal. Arpáda Nistora Branislav Adamčo a spol. 19. mája 2004 uniesli zo záložne vo Veľkých Kapušanoch, spútaného a zabaleného do plachty ho odviezli do maštale roľníckeho družstva v obci Stretava.

Branislav Adamčo ho brutálnym spôsobom zaškrtil ťažným lanom. Keď bol mŕtvy, vyzliekli ho a hodili do vopred vykopanej jamy. Branislav A. už je v jednom prípade právoplatne odsúdený. Banskobystrický súd ho odsúdil na 24 rokov za vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka.

Branislav Adamčo sa odvolal a Najvyšší súd SR mu trest znížil na 15 rokov. Košický okresný súd od decembra rieši aj ďalšiu vraždu, na ktorej sa podieľal podľa prokuratúry Branislav A. Spolu s Júliusom K. ešte v júli 1999 zavraždili na Zemplínskej Šírave Alberta S. Najprv Branislav Adamča v úmysle vylákať Alberta S. zo Šport hotela Olympia prerezal pneumatiku na jeho aute BMW, odstavenom na parkovisku, a keď Albert S. vyšiel k vozidlu, Július K., ukrytý v krovinatom poraste, naňho vystrelil z dlhej guľovej zbrane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu