Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia v Polomke: Vlak prevalcoval autobus, 12 mŕtvych!

Zrážka vlaku s autobusom v Polomke Zobraziť galériu (4)
Zrážka vlaku s autobusom v Polomke

POLOMKA - Dvanásť ľudí zahynulo pri nešťastí, ktoré sa dnes stalo o 9.05 hodine na nechránenom železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno. Pre novinárov to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák.

Z nich deväť obetí je už identifikovaných, išlo hlavne o ľudí v strednom veku a o jedného mladšieho cestujúceho. Vodič autobusu, zároveň bol aj majiteľom dopravnej spoločnosti, utrpel stredne ťažké zranenia.

Približne 20 ľudí okrem toho utrpelo zranenia, vážnejšie zranených previezli do nemocnice v Banskej Bystrice, ďalších do blízkeho Brezna.

Príčina tragédie sa podľa polície vyšetruje, vodič autobusu údajne preraďoval rýchlosť na železničnom priecestí a nestihol z neho odísť. Časť tiel sa stále nachádza pod zničeným autobusom.

Z autobusu zostala na mieste tragédie kopa šrotu. Prevrátený stroj leží na boku pod prvým vozňom, vlak ho tlačil asi niekoľko desiatok metrov od železničného prejazdu. Neďaleko od priecestia sa nachádza lyžiarske stredisko, kam sa obete tragédie chystali. Podľa sme.sk boli v autobuse účastníci zájazdu z Bánoviec nad Bebravou, pasažierov v autobuse bolo vraj 36.

Nehoda sa počtom obetí zaradila medzi najtragickejšie havárie v histórii Slovenska. V septembri 2007 zomreli po havárii autobusu s členmi folklórneho súboru pri Hriňovej piati ľudia. V roku 2003 v prevrátenom autobuse s pútnikmi pri Gelnici prišlo o život 13 ľudí.

V osobnom vlaku sa nikto vážnejšie nezranil, ani rušňovodič, povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Vlaky podľa neho na tomto úseku jazdia rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu. Priecestie nebolo chránené závorami, iba označené značkou. Podľa zistení žiadne svetelné zariadenie na mieste nebolo nebolo.

"Rušňovodič zbadal autobus, ktorý prichádzal ku priecestiu. Rušňovodič zatrúbil a keď videl, že autobus nezastavuje a vchádza na priecestie, zapol rýchlobrzdu," popísal nehodu železničný hovorca. Vlak smeroval z Červenej skaly do Banskej Bystrice, tvorili ho dva vagóny.

Premiér Robert Fico sa rozhodol na dnes o 18. hodine do Bratislavy zvolať mimoriadne rokovanie vlády. V nedeľu by mal byť v súvislosti s tragédiou vyhlásený štátny smútok. Zároveň požiadal médiá o zrušenie politických relácií, naplánovaných v nedeľu. Uviedol, že po nehode slovenského autobusu v Chorvátsku ide o ďalšiu nezmyslenú tragédiu.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková informovala, že ministerstvo zriadilo tri bezplatné krízové linky priamo v Bánovciach nad Bebravou 0800 500 200, 0800 500 300, 0800 500 400. Tím lekárov a psychológov je pripravený pomáhať príbuzným obetí tragickej nehody.

Pozostalým po obetiach vyjadril sústrasť prezident Ivan Gašparovič. "Správu o tragickom nešťastí pri Polomke prijal prezident s hlbokým smútkom," povedal vovičov hovorca Marek Trubač. Neskôr sa k nemu pridal aj šéf najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a predseda parlamentu Pavol Paška.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu