Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ÚPN zverejnil zoznamy popredných komunistických funkcionárov

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil zoznamy komunistických funkcionárov, ktorí sa v rokoch 1945 až 1968 zúčastnili takzvaných plenárnych zasadnutí Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS). Informoval o tom dnes hovorca úradu Ján Pálffy.

Delegáti zasadnutí sa podľa ÚPN podieľali na presadzovaní a upevňovaní totalitného komunistického režimu. Počas vlády komunistov boli napríklad tisíce ľudí odvlečených do pracovných táborov - gulagov.

Plenárnymi zasadnutiami podľa Pálffyho komunistická strana reagovala na aktuálne dianie a zvolávala ich podľa svojej potreby. Počas rokov 1945 až 1968 sa uskutočnilo viac než sto plenárnych zasadnutí. Najviac ich bolo v roku 1968, kedy sa delegáti zišli desaťkrát, ani raz sa naopak nestretli v roku 1952, uviedol ústav na svojej internetovej stránke. Historici zdokumentovali rovnú stovku zasadnutí, pričom z 82 sprístupnili kompletné prezenčné listiny.

Ústav v minulosti zverejnil napríklad mená spolupracovníkov a príslušníkov komunistickej Štátnej bezpečnosti, či zoznamy ľudí odvedených do gulagov.

ÚPN vznikol počas vlády predchádzajúceho kabinetu Mikuláša Dzurindu. Okrem obdobia komunizmu sa venuje aj skúmaniu zločinov predstaviteľov fašistického režimu z rokov 1939 až 1945.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu