Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Plynová kríza priniesla väčší záujem o kominárske služby

BÁNSKA BYSTRICA - Plynová kríza v prvej polovici januára priniesla väčší záujem nielen o alternatívne druhy paliva, ale aj o kominárske služby a poradenstvo.

Čistili sa aj komíny, ktoré roky nikto nepoužíval a najmä majitelia rodinných domov sa informovali na možnosť pripojenia nových krbov a kachlí do komínov. Vyplýva to z ankety medzi kominármi. "Robili sme od rána do večera. Ponúkali nám aj odvoz, len aby sme prišli dať komíny do poriadku," povedal prezident Komory kominárov Slovenska Vlastimír Martinko. Zvýšený záujem najmä o poradenstvo zaznamenal napríklad aj cechmajster Nitrianskeho kraja Emil Madej z Topoľčian.

Majitelia plynových kotlov sa obávali úplného odstavenia dodávok plynu a hľadali alternatívny zdroj tepla. Približne 200 slovenských kominárov si však počas roka musí hľadať aj inú prácu, pretože samotné čistenie komínov už podľa niektorých na obživu nestačí. Kominárom vraj neprospela ani zmena legislatívy pred dvomi rokmi, podľa ktorej pravidelné kontroly komínov nemusia robiť vyškolení odborníci. Čistiť komíny môže každý, kto má vhodné náradie.

Kominári však upozornili, že neodborné čistenie niekedy spôsobí väčšiu škodu ako odmena pre profesionála, ktorá sa pohybuje okolo päť eur (asi 150 korún). Podľa vyhlášky by mal každý komín, na ktorý je napojený spotrebič na tuhé alebo kvapalné palivo, prejsť kontrolou každé štyri mesiace. Komíny treba vymiesť najmä od usadených sadzí. Zhoršiť ťah komína môžu nielen sadze, ale aj spaľovanie umelých hmôt.

Splodiny z horiacich fliaš a iných obalov sú podľa Martinka ťažšie ako vzduch a za určitých okolností môžu spôsobiť dymenie spotrebiča. O kominársku profesiu nie je medzi mladými ľuďmi príliš veľký záujem. Niekoľko rokov už neotvorili na Slovensku žiadnu triedu učňov, pretože sa neprihlásil potrebný počet minimálne 12 žiakov. Noví odborníci preto pribúdajú iba z rekvalifikačných kurzov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu