Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dodávky plynu z Jamalu sú realizovateľné, oznámil Fico

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dodávky plynu na Slovensko z plynovodu Jamal cez Českú republiku sú technicky realizovateľné. Povedal to vo štvrtok po stretnutí so zástupcami spoločnosti RWE predseda vlády Robert Fico.

"Predstavitelia RWE nám potvrdili, že toto je technicky realizovateľný produkt. Jediné, čo musíme urobiť, je presvedčiť partnerov, ktorí berú plyn z Jamalu, aby v rámci solidarity poskytli Slovenskej republike určitý podiel plynu," povedal Fico. Ako však dodal, takýto spôsob dodávok plynu na Slovensko prichádza do úvahy až v prípade, že zlyhajú rokovania o dodávkach plynu z ukrajinských zásobníkov, ktoré premiér navrhol na stredajších rokovaniach v Kyjeve a Moskve.

Podľa nich by mala Ukrajina uvoľniť zo svojich zásobníkov na západe krajiny plyn pre Slovensko, pričom ruský Gazprom by zároveň rovnaký objem plynu pustil do ukrajinskej distribučnej siete. Fico zároveň dodal, že Slovensko v súčasnosti vynakladá enormné diplomatické úsilie, aby sa práve variant dodávok z ukrajinských zásobníkov stal realitou. Dnes podvečer by mal premiér telefonovať s ukrajinskou premiérkou Juliou Tymošenkovou.

"Je tiež možné, že v piatok sa stretne pán prezident Ivan Gašparovič s prezidentom Ukrajiny, čo by bol ďalší dôležitý diplomatický krok k uvoľneniu dodávok plynu pre SR, ale sme na dobrej ceste," doplnil Fico. Premiér pritom verí, že slovenské diplomatické úsilie prinesie svoje ovocie a ku krízovému scenáru, ktorý by pri stále zastavených dodávkach plynu nastal koncom januára, o ktorom sa hovorilo na štvrtkovom krízovom štábe, nedôjde.

"Na jednej strane je zodpovedné pripravovať sa na krízové situácie a musí krízový štáb predstaviť, čo by sa stalo, keby hypoteticky takáto situácia nastala, ale ja si ju nepripúšťam," konštatoval Fico. Premiér zároveň naznačil, že v celej situácii by mohla výraznejšiu úlohu zohrávať Európska únia (EÚ).

"Je mi ľúto, že Slovensko musí dnes vynakladať toľko iniciatív, pretože sme súčasťou EÚ a my sme plne rešpektovali filozofiu EÚ, ktorá rokovala za všetky členské štáty. Po tom, ako boli dodávky plynu opäť zastavené, SR musela vstúpiť individuálne do týchto rokovaní," povedal. Podľa neho by únia mala byť prítomná aj na pripravovanom sobotňajšom moskovskom summite k plynovej kríze.

"Domnievam sa, že EÚ by sa nemala obmedziť len na úlohu akéhosi pozorovateľa. Tu ide o životne dôležité záujmy SR," dodal predseda vlády.

.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu