Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Salinger svedkovi prisahal, že mu brata nezabil!

František Salinger
František Salinger

ŽILINA - Na Okresnom súde v Žiline dnes výpoveďami svedkov pokračovalo hlavné pojednávanie s údajným žilinským mafiánom, 38-ročným Františkom Salingerom zo Žiliny, ktorý je obžalovaný z trestného činu vraždy a viacnásobného podvodu.

Podľa prokuratúry koncom roka 1997 spolu s doteraz neznámymi osobami zavraždil vtedy 27-ročného Štefana Gažúra, aby mu zabránil vypovedať pred súdom vo veci trestného činu podvodu.

"Prisahám, že som Tvojho brata nezabil," povedal dnes obžalovaný svedkovi Pavlovi Gažúrovi, bratovi nebohého. František Salinger tiež vyjadril ľútosť nad tým, že nedokázal zabrániť usmrteniu Štefana Gažúra. Ospravedlnil sa jeho bratovi i celej jeho rodine, že nebohého zoznámil s ľuďmi, ktorí sú zodpovední za jeho smrť. Ako ďalej uviedol, ak by sa vyšetrovalo v tejto veci poriadne, objasnili by sa veľké daňové úniky a obvinení by boli aj ich vykonávatelia. Poukázal tiež na to, že štyrikrát žiadal o výsluch na detektore lži, nepovolili mu ho však.

Ako sa uvádza v obžalobe, Štefana Gažúra vylákali na benzínovú stanicu v Ružomberku, kde mu údajne František Salinger dal do piva uspávací prostriedok. Omámenú obeť následne previezli do Strečna, kde ho obžalovaný vytiahol z auta a strelil mu do hlavy a hrude. Mŕtveho potom zakopali pri Váhu, polícia ho našla predvlani. Štefan Gažúr údajne patril do skupiny takzvaných bielych koní. Jeho o sedem rokov starší brat dnes vypovedal, že nebohý mal živnosť a robil na stavbách, účtovníctvo podľa neho určite nerobil a ani sa nikdy pred ním nezmienil o prípadnej obchodnej činnosti.

Pred senát žilinského okresného súdu sa dnes postavil aj mladší brat obžalovaného, Pavol, ktorý bol jedným z ľudí, ktorí boli na osudovom stretnutí na benzínovej stanici v Ružomberku spolu s obžalovaným a ďalšími troma osobami. V prípravnom konaní uviedol, že nebohého videl na stavbe v Bánovciach nad Bebravou ešte aj po tomto stretnutí v Ružomberku, vypovedal však vtedy ako podozrivý z jeho vraždy.

Spolu s ďalším svedkom, ich nevlastným otcom Jozefom Franclom sa dnes zhodli na tom, že u obžalovaného nikdy nevideli strelnú zbraň a ani si nevedia predstaviť, že by zabil Štefana Gažúra, pretože boli kamaráti. Zbrane však podľa nich vlastnil a vedel s nimi aj dobre zaobchádzať Šimon Francl, ktorý figuruje ako svedok vo väčšine obvinení voči Františkovi Salingerovi a je jeho nevlastným strýkom. V minulosti obžalovaného podľa otčima tiež napadol a zbil ho, vyhrážal sa mu aj, že sa uvidí, kto bude sedieť.

Hlavné pojednávanie by malo pokračovať v piatok výpoveďou ďalšieho chráneného svedka bez účasti médií i verejnosti. Prokuratúra viní údajného šéfa žilinského podsvetia Salingera tiež zo zosnovania a riadenia skupiny dvoch až troch ľudí, ktorí zakladali spoločnosti a vystupovali ako ich konatelia. Spoločnosti vystavovali fiktívne faktúry a daňové priznania k DPH. Peniaze z účtov spoločností následne vyberali a odovzdávali Salingeov Za obdobie od februára 1997 do januára 1998 sa takýmto spôsobom obohatil o vyše päť miliónov korún (165 970 €). Salingerovi hrozí pätnásťročné väzenie alebo výnimočný trest.

Salinger je ešte podozrivý zo štyroch vrážd takzvaných bielych koní, pokusu o vraždu, z účasti na vražde a ekonomickej trestnej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu