Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hanba Izraelu, nech žije Palestína, ozývalo sa v Bratislave

Gaza
Gaza

BRATISLAVA - "Hanba, hanba Izraelu. Nech žije Palestína," ozývalo sa z úst viacerých mladých palestínskych študentov na Námestí SNP v Bratislave. Spolu s niekoľkými desiatkami ďalších ľudí protestovali proti izraelským útokom v pásme Gazy. Izraelské útoky sa začali 27. decembra.

Za sedem dní si vyžiadali najmenej 420 obetí, vrátane významného predstaviteľa Hamásu, vyše dvetisíc ľudí je zranených. Podľa izraelských zdrojov ide o odvetu za neprestávajúce raketové útoky na Izrael zo strany palestínskych militantov. Protestné zhromaždenie zorganizoval Zväz palestínskych študentov na Slovensku Mladí ľavičiari. Podporil ho aj vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár. Podľa neho už treba nahlas povedať, kto v tomto spore trpí najviac.

"Tým, kto najviac trpí, je naozaj bezbranné palestínske obyvateľstvo. Treba vyvrátiť mýtus, že palestínske obyvateľstvo má obrovskú podporu arabského sveta. Ak arabský svet niečo vykrikuje, tak sú to skôr výkriky nenávisti voči Izraelu, nie výkriky podpory pre Palestínčanov," povedal agentúre SITA. Niekoľko desiatok aktivistov prezentovalo na bratislavskom námestí v chladnom počasí fotografie z izraelských útokov, držali zástavy a transparenty s rôznymi výzvami.

"Izraelská smrť je všade, Gaza potrebuje pomoc," objavilo sa na jednom z nich. "Odsudzujeme barbarské izraelské útoky na pásmo Gazy a žiadame ich okamžité skončenie. Vyzývame Európsku úniu, aby požiadala Izrael o okamžité ukončenie vojenských zločinov a porušovania ľudských práv," povedal jeden z palestínskych študentov, ktorému po príhovore všetci zatlieskali. Pridal sa k nemu aj Palestínčan, ktorý 34 rokov žije v Bratislave. "Chceme mier v pásme Gazy," povedal.

Ďalší zakričal: "Odmietam vojnu!" a vyzval Organizáciu Spojených národov, aby sa postavila na stranu bezbranných Palestínčanov. Podľa Chmelára sú Palestínčania "nevítaní" aj v okolitých štátoch ako Lýbia, Sýria či Jordánsko. "Všade sú im odopierané práva, jeden a pol milióna obyvateľov uzavretých múrom bez prístupu k základným potravinám, k vode, k elektrine, ktorí žijú v neustálom strachu a ktorým sú ničené obyvatelia. Toto sa musí skončiť. Nič nemôže byť ospravedlnením pre takýto teror," uviedol.

Izraelské ozbrojené sily dnes ráno bombardovali pozície v Pásme Gazy. V pohraničí sústredil Izrael tanky a pozemné sily, pričom armáda umožní odcestovať z pásma cudzincom žijúcim v oblasti. Izraelské lietadlá a námorné sily uskutočnili vo štvrtok viac ako 50 útokov, Hamás reagoval vystrelením väčšieho počtu rakiet na izraelské územie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu