Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bankomaty a kartové systémy prešli na euro bez problémov

BRATISLAVA - Siete bankomatov, platobných terminálov a kariet prešli v noci na dnes bez problémov na euro a všetky fungujú tak, ako počas bežných dní.

Prístroje klientom bánk vydávajú eurá, v jednotnej európskej mene prebiehajú aj platby kartami. ČTK o tom dnes informovala Slovenská banková asociácia (SBA). Euro, ktoré nahradilo slovenskú korunu, krajina zaviedla od dnešného dňa.

"Zapojenie siete kariet, bankomatov a platobných terminálov do štandardného režimu prebehlo podľa plánu konverzie kartových systémov. Sieť kariet, bankomatov a platobných terminálov je od 2:00 hodiny plne funkčná tak, ako počas bežnej prevádzky. Výbery a platby prebiehajú v eurách," informoval Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie.

Banky začali meniť siete platobných kariet, bankomatov a terminálov na euro na Silvestra večer. Prvé výbery a transakcie ľudia vykonali už krátko po polnoci, novú menu si z bankomatu vybral aj premiér Robert Fico či guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko. Koncom júla minulého roka bolo na Slovensku viac ako 29.000 platobných terminálov a vyše 2200 bankomatov.

Finančné domy však pre prechod na euro obmedzili v prvých dňoch nového roka ďalšie služby, napríklad elektronické bankovníctvo či prevody medzi účtami. Pobočky ale dnes netradične otvorili, aby si ľudia či obchodníci mohli zameniť koruny na novú menu. Do normálneho režimu sa banky vrátia začiatkom budúceho týždňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu