Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koalícia zhoršovala demokraciu a hľadala nepriateľov, povedal Mesežnikov

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov

BRATISLAVA - Vládna koalícia aj tento rok pokračovala v zhoršovaní demokracie, boji s "nepriateľmi" a tyranii väčšiny popieraním opozície v parlamente.

Ďalej sa zhoršovala atmosféra medzi Slovákmi a Maďarmi, a to nielen na politickej úrovni, zhodnotil politický vývoj v končiacom sa roku prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Oproti minulému roku bola podľa neho opozícia aktívnejšia, koalícii viackrát znepríjemnila život napríklad pokusmi o odvolanie ministrov, hoci na presadenie svojich návrhov v parlamente nemala hlasy.

Mesežnikov sa odvolal na výsledky projektu sledovania stavu demokracie, ktorý sa zameriava na 5 oblastí. Ten potvrdil trend zhoršovania stavu demokracie v SR, silný stranícky klientelizmus, keď koalícia porušuje zásadu nestranného vládnutia, čo sa prejavuje v rôznych kauzách.

Veľmi konfliktné sú vzťahy medzi koalíciou a opozíciou, pokračoval stav, už vlani nazvaný IVO ako tyrania väčšiny. Zhoršila sa atmosféra nielen medzi vládami SR a MR, ale aj medzi samotnými občanmi oboch krajín. Vláda stále hľadá nových nepriateľov. K DSS-kám, súkromným zdravotným poisťovniam pribudli energetické monopoly, banky, konkrétne mimovládne organizácie, médiá. Vyhrocovanie situácie očakáva Mesežnikov aj v roku 2009.

"Vzhľadom na to, že idú voľby, konfliktná atmosféra sa zvýši," povedal. Najmä v kampani pred prezidentskými voľbami budeme podľa neho svedkami ostrých útokov. Zloženie vládnej koalície nádej na zmenu atmosféry v spoločnosti nedáva. Predpokladá, že v roku 2010, keď budú parlamentné voľby, zavládnu menej idylické vzťahy aj vo vládnej koalícii.

Hoci opozícia bola tento rok oveľa aktívnejšia ako vlani, voličská podpora vládnej koalícii neklesá a opozícii nerastie. "Zrejme celkové nastavenie voličov na Slovensku nepraje opozícii. Možno aj preto, že niektorých jej predstaviteľov vníma verejnosť ako vyhorených," uviedol Mesežnikov.

Upozornil ale, že najmä SDKÚ-DS má tzv. skrytých voličov, čo sa ukázalo aj v posledných parlamentných voľbách, v ktorých mala podstatne lepší výsledok, ako ukazovali prieskumy. Výhodou najsilnejšej opozičnej strany je, že nevznikol nový stredopravý subjekt. Mierny rast Slobodného fóra po oznámení prezidentskej kandidatúry Zuzany Martinákovej však môže ukazovať, že so SF sympatizuje časť stredopravých voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu