Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O útulok v Lamači majú ľudia bez domova stále záujem

BRATISLAVA – O nocľah v útulku pre bezdomovcov v bratislavskom Lamači majú ľudia v tiesni stále záujem. Pre agentúru SITA to uviedla Magdaléna Mihaliková, riaditeľka Domova sociálnych služieb Rozsutec, ktorý útulok spravuje. Stačí podľa nej, že vonkajšia teplota klesne o 4 či 5 stupňov Celzia a do útulku príde viac záujemcov o nocľah.

Každoročne je podľa nej útulok obsadzovaný zväčša tými istými občanmi a keďže mnohí z nich pracujú, prichádzajú vo večerných hodinách. "Obsadenie útulku závisí od počasia či kultúrnych akcií v meste. V období tuhších mrazov praská vo švíkoch. Po otvorení vianočných trhov koncom novembra však citeľne klesla návštevnosť,“ konštatovala riaditeľka a dodala, že dôvodom môže byť aj to, že ľudia bez domova mali väčšiu možnosť piť alkohol.

Ako Mihaliková ďalej uviedla, útulok môže navštíviť každý občan bez prístrešia, ktorý sa pri príchode zaregistruje občianskym preukazom a uhradí poplatok 15 korún (0,5 €). Zároveň sa musí preukázať potvrdením od lekára, že nemá žiadnu infekčnú chorobu, a test na alkohol potvrdí, že nepil.

"Ak sa preukáže nízka hranica požitia alkoholu, zodpovedný pracovník občanovi odporučí, aby sa prišiel do útulku ubytovať o hodinu či dve. Ak je hranica alkoholu vyššia, občanovi je odporúčaný pobyt v nízkoprahovej nocľahárni,“ vysvetlila. Po registrácii sa občan povinne osprchuje a dostane kvalitné teplé jedlo, môže si uvariť aj kávu či čaj. Podľa Mihalikovej nachystali pre ľudí bez prístrešia na Štedrý večer tradičnú kapustnicu a vyprážanú rybu so zemiakovým šalátom.

"Aby sme ľuďom v útulku aspoň trochu priblížili Vianoce, napiekli sme im aj domáce vianočné pečivo,“ doplnila. Nočný stacionár – Fénix je zriadený na Furmanskej ulici v Lamači Bratislavským samosprávnym krajom od roku 2003 pri Domove sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím a Zariadení chráneného bývania.

"Názov Fénix dostal podľa vtáka gréckej mytológie, ktorý nepotrebuje žiadnu potravu, pretože žije zo vzduchu a rannej vlahy,“ spresnila Mihaliková. Útulok prijíma klientov každoročne od 15. novembra. Ubytovaní tu môžu byť každý deň od 16:00 do 8:00 nasledujúceho dňa a okrem nocľahu im poskytuje teplú večeru, základné hygienické potreby i čistú posteľnú bielizeň.

Má kapacitu 24 lôžok, z toho osem pre ženy a 16 pre mužov. Nočný stacionár môžu ľudia bez domova využívať do 15. apríla 2008, v prípade nepriaznivého a chladného počasia aj dlhšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu