Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobil ročného chlapčeka na smrť, dostal 20 rokov!

(Zdroj: Jupiterimages)

PRAHA – V Čechách včera odsúdili Slováka Mariána Majerčíka za vraždu ročného syna svojej družky na výnimočný trest 20 rokov väzenia. Súd potrestal aj matku, Slovenku Moniku Gurskú. Za ublíženie na zdraví a týranie syna dostala šesť rokov. Podľa prokurátorky Majerčík ubil chlapčeka „tak, ako ľudí ubíjajú fašisti".

Majerčík, ktorého súd uznal vinným aj z trestných činov týrania a ublíženia na zdraví, chlapca podľa obžaloby zavraždil v Brandýse nad Labem deň pred koncom minulého roka. Spoločne s Gurskou predtým podľa spisu chlapca niekoľko týždňov fyzicky týrali. Rozsudok nie je právoplatný, obaja obžalovaní sa proti nemu odvolali.

Súd konštatoval, že Majerčík s Gurskou vlani v decembri spôsobili chlapcovi zlomeniny rebier, dieťa malo aj modriny na hlave a bruchu. Majerčík mu navyše zlomil stehennú kosť. Hoci dieťa muselo podľa znalcov trpieť niekoľko týždňov trýznivou bolesťou, ani jeden z obžalovaných s ním nešiel k lekárovi. U lekára dokonca chlapec nebol nikdy, chýbalo mu zdravotné poistenie aj povinné očkovania. Gurská sama vypovedala, že synovu nohu ošetrila iba masťou a obviazala. Kosť v nohe sa mu nakoniec zrástla takzvaným pakĺbom, takže chlapec by mal už navždy problémy s chodením.

Súd dospel k záveru, že Majerčík deň pred Silvestrom – po tom, ako Gurská odišla do práce - napadol jej syna a silnými ranami do hlavy, hrudníku, brucha a chrbta mu spôsobil úrazový šok, ktorému chlapec zhruba po hodine podľahol. Miesto toho, aby zranenému dieťati privolal lekársku pomoc, zatelefonoval svojmu kamarátovi a prosil ho o radu. Záchranárov zalarmovala až kamarátova priateľka, a to so značným časovým odstupom. Lekár v krku dieťaťa našiel plastikovú hračku. Majerčík sa hájil tým, že chlapec hračku vdýchol a kvôli tomu zomrel, súd mu ale neuveril a naznačil, že Majerčík si týmto vytváral alibi.

Prokurátorka Miloslava Zagarová, ktorá obžalovanému navrhla výnimočný trest v hornej polovici zákonnej sadzby (15-25 rokov), v záverečnej reči uviedla, že Majerčík chlapca "veľmi surovým spôsobom ubil tak, ako ľudí ubíjajú fašisti".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu