Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kubiš je pripravený vysvetliť Budapešti situáciu okolo školského zákona

Ján Kubiš
Ján Kubiš

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ján Kubiš nebude komentovať rozhodnutie prezidenta nepodpísať novelu školského zákona, ktorá určovala písanie názvov v učebniciach najskôr v menšinovom a potom v štátnom jazyku.

"Nebudeme to komentovať, pretože novela sa vráti do parlamentu, legislatívny proces ešte nie je ukončený," povedal Kubišov hovorca Ján Škoda.

Ak Maďarsko požiada o vysvetlenie, Kubiš je pripravený im situáciu okolo novely objasniť. Predpokladá, že vetovanie školskej novely nebude komentovať ani Budapešť a počká, kým sa o nej rozhodne definitívne.

Novelu ako dôkaz dobrej vôle slovenskej vlády udržať práva menšín pripomenul Kubiš maďarskej ministerke zahraničných vecí Kinge Gönczovej v pondelok na stretnutí v Budapešti. Podstatou novely je pozmeňujúci návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý Smeru-SD prešiel s podporou opozície.

Koaličná SNS vzápätí požiadala hlavu štátu, aby novelu zákona vetoval. Prezident Ivan Gašparovič dnes oznámil, že novelu považuje za protiústavnú, preto ju vracia parlamentu. Na jej opätovné schválenie treba 76 hlasov. Pôvodne za ňu hlasovalo 107 poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu