Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takmer dve tretiny obcí nemajú vlastnú internetovú stránku

BRATISLAVA - Takmer dve tretiny slovenských obcí nemá napriek dôrazu na informatizáciu spoločnosti vlastnú internetovú stránku, na ktorej by občania mohli nájsť úradné oznamy či ďalšie praktické informácie. Vyplýva to z údajov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Väčšinou ide o malé obce do 2000 ľudí, no bez stránky sú aj niektoré menšie mestá. Samospráv s internetovou stránkou síce pribúda, tempo však podľa odborníkov nie je príliš rýchle. Dôvodom je vraj hlavne neschopnosť a či nevedomosť starostov. "Originálnu stránku na internete má približne 1100 slovenských miest a obcí z takmer troch tisícok," povedal podpredseda ZMOS-u Milan Muška.

Najmä starostovia malých obcí však podľa neho nevedia, ako si stránku vytvoriť a na zaplatenie profesionálov nemajú peniaze. Niekde zas stále nepochopili, prečo by obec mala mať vlastnú stránku na internete. Problém je tiež v pomerne vysokom veku starostov viacerých menších obcí. "Pravdepodobne bude musieť dôjsť ku generačnej výmene," poznamenal Muška.

Počítačový expert Miroslav Drobný, ktorý ako predseda poroty súťaže ZlatyErb.sk hodnotil tohtoročnú kvalitu internetových stránok samospráv, vidí problém tiež v chýbajúcom tlaku na strane občanov. "Obyvatelia malých obcí sú skôr starší ľudia, informácie nezískavajú z internetu, a preto nemajú dôvod tlačiť na starostov," uviedol.

Západoslovenské mestá majú podľa Drobného kvalitnejšie stránky ako východoslovenské, podobne to platí aj pri porovnaní veľkých a malých sídiel. "Veľké mestá majú informatika či dokonca celé oddelenia, ktoré sa o stránky starajú, na rozdiel od malých obcí, kde to nezriedka robia nadšenci," upozornil Drobný. Medzi lídrov patria podľa neho okrem hlavného mesta aj Piešťany, Šaľa, Zvolen či Košice.

"Nemáme peniaze na človeka, ktorý by dokázal stránku priebežne aktualizovať," zdôvodnil primátor Čiernej nad Tisou Tibor Dulík, prečo mestu s niekoľkými tisícmi obyvateľov na juhovýchode Slovenska chýba vlastná internetová stránka. Začiatkom roka sa ju podľa Dulíka síce pokúsili sprevádzkovať, pre chýbajúce peniaze však od zámeru upustili.

ZMOS v minulosti zorganizoval kampaň s cieľom vysvetliť predstaviteľom samospráv, prečo je internetová stránka dôležitá. Obce i mestá mali podľa Mušku tiež bezplatne k dispozícii vzor stránky, do ktorej stačilo vložiť údaje. "V podobných aktivitách chceme pokračovať," tvrdil Muška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu