Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarič trvá na pokutách za zlú slovenčinu

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry sa nemieni vzdať pokút, ktoré chce dávať za porušovanie pravidiel spisovnej slovenčiny. Rezort dnes odmietol hromadnú pripomienku k novele zákona o štátnom jazyku, ktorá žiadala vypustiť zavedenie pokút. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) tvrdí, že pokuty musí uzákoniť, aby vôbec mohol dosiahnuť odstránenie prehreškov voči slovenčine.

"Myslím si, že v podstate k tým pokutám ani nedôjde," povedal novinárom Maďarič po rokovaní so zástupcami vyše 700 ľudí, ktorí hromadnú pripomienku podpísali. Jedným zo zástupcov bol podpredseda OKS Ondrej Dostál, ktorý považuje pokuty za neopodstatnené a privysoké. Maďarič chce novelou zákona o štátnom jazyku presadiť pokuty od 100 do 5 000 € (3 012,60 - 150 630 korún). Sankcie chce udeľovať, ak porušovateľ neuposlúchne dve písomné upozornenia.

"Horný limit je päťnásobne vyšší ako v prípade pokuty za vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu," uviedol novinárom Dostál. Minister tvrdí, že pokutami nechce prenasledovať ľudí. "Nemám žiadne veľké oči, že tu nateraz každý začne hovoriť kodifikovanou slovenčinou," dodáva Maďarič. Jazykovedkyňa z Jazykovej kancelárie Gramma Gizella Szabómihály, ktorá s Dostálom neúspešne obhajovala hromadnú pripomienku, odmieta zavedenie sankcií, pretože vo verejnom styku nie je katastrofálna úroveň slovenčiny.

"Z pohľadu štúrovcov môžeme povedať, že nastal strašný úpadok slovenského jazyka a veľmi dobre vieme, že to nie je úpadok. Určitým spôsobom každý jazyk sa rozvíja," dodala Szabómihály. Novela má chrániť práva Slovákov, ktorí neovládajú cudzie jazyky, zdôvodňuje Maďarič. Podľa neho na Slovensku sa nesmie stávať, že Slovák, ktorý vie len po slovensky, sa stretáva s reklamnými letákmi, plagátmi či pamätnými tabuľami napríklad v angličtine alebo maďarčine.

"Nevie sa dočítať napríklad, čo na tých tabuliach je... Musíme sa tu jednoducho dorozumievať slovenským jazykom," dodal šéf rezortu s tým, že ide o zjavné porušovanie práv občanov SR. Koľko je takýchto tabúľ, nepovedal. Prekáža mu aj to, že v niektorých obciach na južnom Slovensku vysiela obecný rozhlas len v maďarčine. Navrhnutá novela vyžaduje, že všetky pamätníky a pamätné tabule budú musieť byť aj v slovenčine.

Okrem pokút Maďarič trvá aj na tom, aby ministerskí úradníci mohli kontrolovať používanie spisovnej slovenčiny na kultúrnych akciách či verejných zhromaždeniach. Podľa Dostála štát má regulovať používanie štátneho jazyka v úradnom styku, ale nemal by sa starať do súkromnej sféry, do ktorej radí aj kultúrne podujatia či verejné zhromaždenia. Obáva sa totiž, že ak by slovenskí študenti naštudovali Moliérovu hru vo francúzštine a verejne ju prezentovali, mohli by im hroziť pokuty.

Maďarič to odmieta s tým, že novela zavádza výnimky. Dostál upozorňuje, že po prijatí novely by bolo protizákonné aj cudzojazyčné vzdelávanie. Podľa neho v angličtine by mohlo byť len pre anglickú či americkú menšinu. Maďarič nevedel povedať, či by nové pravidlá porušoval napríklad plagát v angličtine na škole, kde je anglický študijný odbor. Podľa neho plagátom by sa zaoberali, ak by ich naň niekto upozornil podnetom. Ako by postupovali, nevedel povedať.

Podľa Maďariča čeština sa naďalej bude môcť používať v úradnom styku. Dostálovi prekáža, že novela chce vypustiť zo zákona o používaní jazykov menšín ustanovenie, ktoré povoľuje používať češtinu v úradnom styku. Podľa neho ministerstvo dnes prisľúbilo, že zváži vypustenie tohto ustanovenia. S novelou ešte musí súhlasiť vláda.

Ak ju odobrí, návrh pôjde do parlamentu, kde ju poslanci budú môcť upravovať pozmeňujúcimi návrhmi. Dostál povedal, že sa pokúsi presadiť odmietnuté pripomienky k novele cez opozičných poslancov. Rezort chce, aby novela bola účinná od 1. júla 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu