Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slota v pléne urážal, na reakcie opozície nepočkal

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota v pléne urážal opozičných poslancov a novinárov. Svojho nominanta, ministra výstavby Mariana Januška obhajoval s tým, že sa nedopustil žiadnych pochybení pri zadávaní miliardových zákaziek. Podľa neho ide o umelovytvorenú kauzu. Po emotívnom vystúpení si nevypočul reakcie poslancov, podráždený zo sály odišiel.

Na úvod svojho vystúpenia povedal, že mimoriadna schôdza o odvolaní Januška je mrhaním času a poslanci by sa nemali tváriť, že ťažko pracujú. Podľa neho prideľovanie zákaziek za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna €) bolo zákonné. „Tender nemá absolútne nijaké zádrhely,“ vyhlásil Slota. Verí, že za ministrom stoja aj koaliční partneri Smer-SD a ĽS-HZDS.

Dúfa, že Januškovu nevinu preukážu aj výsledky kontrol Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a „nebudú pozitívne v tom smere, že by vyšli v ústrety opozícii“. Janušek mal záujem informovať médiá, ale tie o to nestáli, tvrdí Slota. Podľa neho, keď si ministerstvo zaplatilo inzerciu v médiách, v ktorej informovalo o eurofondoch, spustila sa kampaň proti rezortu.

Slota povedal, že postup rezortu preveroval ÚVO. „No tak som si pomýlil Najvyšší kontrolný úrad s Úradom pre verejné obstarávanie,“ priznal Slota, ktorý po vypuknutí kauzy tvrdil, že NKÚ prideľovanie zákaziek preveroval a nič nezistil. Šéf národniarov ďalej uviedol, že riaditeľka odboru kontroly ÚVO Mária Vermešová v liste z 3. júla napísala, že ÚVO nezistil nedostatky, ktoré by zásadne ovplyvnili výsledok zadávania sporných zákaziek.

Slota zároveň zaútočil na šéfa ÚVO Bélu Angyala, ktorý je nominantom SMK. „Myslím si, že ako politický nominant sa správal a aj sa správa po návšteve politických súkmeňovcov, ktorí samozrejme doňho bijú, aby za každú cenu spravili z pána ministra Januška nejakého podvodníka,“ dodal Slota. Podľa neho zadávanie zákaziek nemôže byť v rozpore so zákonom len preto, že si to bude myslieť člen predsedníctva SMK Angyal.

Ministerstvo pod vedením Januška pracuje perfektne, obhajuje Slota. Podľa neho bývalá Dzurindova vláda robila štátu škody na rozdiel od Januška. Bývalej garnitúre vyčítal, že Slovenské elektrárne predala Enelu za 30 miliárd korún (995,6 milióna €), hoci mali hodnotu 120 miliárd korún (3,98 miliardy €). „To nebola zlodejina, to bol galaktický lup... Tu si niekto dovolí rozprávať o tom, či to bolo na nástenke. Prosím vás, nech to bolo aj v zošite, no a čo. Zákon, keď to povoľuje, tak to povoľuje,“ povedal Slota.

Slota vyzval novinárov a poslancov, aby z národa nerobili „cvičenú opicu“. Podľa neho novinári - „tzv. demokratická mediálna garnitúra“ sa stali otrokmi svojich chlebodarcov. Na adresu predkladateľa návrhu na Januškovo odvolanie Stanislava Kahanca (KDH) povedal, že ho nepozná a či spadol z neba. Predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša kritizoval za televízne vystúpenie, v ktorom podľa neho trinásťkrát opakoval to isté.

Slota povedal, že sa mu z toho dvíhal žalúdok. Predseda KDH Pavol Hrušovský reagoval, že Slota sa znova prejavil v starom prevedení. Podľa neho šéf národniarov zľahčuje boj s klientelizmom a korupciou. Hrušovský povedal Slotovi, že by bol radšej, keby v novinách radšej vyšiel inzerát o vyhlásení tendra než o jeho výsledku. Podľa neho tu išlo o vedomé netransparentné vypísanie súťaže. Slota odišiel zo sály počas Hrušovského faktickej poznámky, ktorou reagoval na jeho vystúpenie.

Poslanec za KDH Pavol Abrhan sa ho pýtal, či odchádza, lebo sa bojí. „Keď vybehnem tam hore, ukážem ti ako sa bojím,“ hrozil mu Slota. Podľa Abrhana Slota zbabelo odišiel zo sály, lebo pochopil, že pozícia Januška je neobhájiteľná. Januškovi odporučil, aby zo svojho postu odstúpil.

Podľa poslanca za SMK Zsolta Simona SNS v poslednom čase vyťahovala maďarskú kartu, aby odviedla pozornosť od tohto tendra. Do parlamentu zatiaľ neprišiel premiér Robert Fico, ktorý väčšinou pri odvolávaní ministrov vystupuje na ich obranu. Pred poslancami zatiaľ vystúpil z členov vlády len minister školstva Ján Mikolaj (SNS), ktorý prečítal stanovisko vlády k Januškovmu odvolávaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu