Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

K Dunajskej Strede už nič nepovieme, je to vyriešené, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko neposkytne Maďarsku žiadne dôkazy o policajnom zásahu proti fanúšikom na zápase v Dunajskej Strede. Premiér Robert Fico dnes povedal, že tento prípad považuje vláda za vyriešený.

Rovnako neuvažuje o akceptácii Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny ako poradného orgánu maďarského parlamentu. "Pokiaľ ide o Fórum poslancov Karpatskej kotliny a pokiaľ ide o Dunajskú Stredu, tu sú postoje absolútne nemenné a zostávajú také, ako som ich definoval. Tu nemáme žiadny dôvod meniť svoje stanovisko. My považujeme prípad Dunajskú Stredu za dávno vyriešený," uviedol Fico po rokovaní vlády.

Premiér dnes vládu informoval o odpovedi na list maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya, v ktorom mu po komárňanskej schôdzke pripomenul svojich šesť návrhov. Fico všetky odmietol a zdôraznil, že Slovensko chráni práva menšín ústavou aj ďalšími zákonmi a tento systém je jeden z najkvalitnejších v Európe. "Nevidíme žiadnu potrebu pre prijímanie akejkoľvek novej legislatívy,“ reagoval na žiadosť o vyššiu podporu menšinovým kultúrnym a vzdelávacím inštitúciám od štátu aj z eurofondov, čo by mal upraviť aj zákon. SR už teraz významne financuje maďarské menšinové školy aj kultúru cez štátny rozpočet a granty, preto odmieta ďalšie zvýhodňovanie maďarskej menšiny, odkázal Gyurcsányovi.

Fico rázne zamietol návrh na používanie učebníc a učebných pomôcok druhého štátu v menšinových školách v SR a MR. "Na Slovensku sa budú v školách používať len učebnice, ktoré boli schválené alebo odporúčané ministerstvom školstva Slovenskej republiky... V žiadnom prípade nebudeme používať učebnice, ktoré boli schválené v Maďarskej republike,“ vyhlásil. SR má vlastný vzdelávací systém a vo vzdelávaní menšín je nadštandardný. Dodal, že historici oboch krajín pripravujú doplnkovú učebnicu spoločných dejín.

Maďarskému premiérovi odpovie záporne aj na návrh vytvoriť spoločný kódex správania politikov a paritného súdu cti, ktorý by sa vyjadroval k jeho porušeniu. "Tribunál cti - čo to je? Čo sme v 17. storočí? Zavedieme nejaké božie súdy, rytierske súboje? To nejde," odkázal do Budapešti. "Vždy sa treba usilovať o zamedzenie používania krajných nacionalistických a rasu či národnosť urážlivých slov vo verejnom živote. Myslím si, že slovenská legislatíva je v tomto dostatočne silná," konštatoval Fico. Vytváranie nových štruktúr s nejasnými kompetenciami, ako súd cti, by spochybňovalo existujúce mechanizmy a k ničomu by neviedlo.

Premiér nesúhlasil ani s možnosťou iniciovať spoločné vyšetrovanie porušovania menšinových práv. To sa podľa neho deje už dnes. V praxi pôsobí spoločná zmiešaná komisia pre záležitosti menšín na základe zmluvy o dobrom susedstve a spolupráci, ktorá sa veľakrát osvedčila. "V prípade individuálneho porušenia práv, ktoré sú garantované osobám, patriacim k menšinám, majú však právomoc konať výlučne vecne, miestne príslušné a nezávislé a nestranné slovenské inštitúcie."

Podporu nenašiel ani Gyurcsányov návrh na zvolenie parlamentného splnomocnenca - ombudsmana pre národnostné a menšinové záležitosti. "My považujeme inštitucionálne zabezpečenie ochrany a podporovania práv osôb, patriacich k národnostným menšinám, za dostatočné," odôvodnil Fico svoj nesúhlas. Pripomenul, že SR už má ochrancu verejných práv na občianskom princípe.

Požiadavku na pozastavenie a neskôr zrušenie zákazu používania vlajok cudzích štátov na domácich športových podujatiach označil za neakceptovateľnú. "Táto slovenská legislatíva sa týka len vnútroštátnych športových podujatí a navyše je vedená záujmom zabrániť znevažovaniu štátnych symbolov ktorejkoľvek krajiny,“ vysvetlil. Cudzie vlajky a symboly budú povolené len na medzištátnych zápasoch. "Čo má čo robiť maďarská štátna zástava na futbalovom zápase Dunajská Streda - Slovan Bratislava?" pýtal sa premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu