Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zranených bolo viac ako 50, predvedených 31 fanúšikov

Zápas medzi DAC Dunajská Streda a bratislavským Slovanom.
Zápas medzi DAC Dunajská Streda a bratislavským Slovanom. (Zdroj: SITA)

DUNAJSKÁ STREDA - Dnešný futbalový zápas medzi DAC Dunajská Streda a bratislavským Slovanom nebol zo strany organizátorov dostatočne zvládnutý. Namiesto v piatok prisľúbených 200 usporiadateľov ich dnes na štadióne bolo maximálne 80. Po skončení zápasu to povedal pre médiá viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič.

Organizátor zápasu podľa Jankoviča nezabezpečil ani záchranárov a hasičov. "Museli sme ich zabezpečiť my z vlastných zdrojov. Okrem nich polícia mala priamo v Dunajskej Strede viac ako 800 policajtov a v okolí približne dvesto. Tí mali na starosti takzvaný filter. Celkové náklady odhadol Jankovič na tri milióny korún ( 99 581,76€).

Polícia predviedla v súvislosti s dnešným zápasom polícia 31 osôb, 16 bolo občanov Maďarskej republiky a 15 Slovákov, z toho 13 fanúšikov Slovana. Polícia vyšetruje tri prípady trestného činu, jeden sa týka drogovej trestnej činnosti a dva podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Ako uviedla policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, "28-ročný muž z Bratislavy mal pri sebe zástavu Hlinkovej gardy a 23-ročný Bratislavčan na odeve pripnutý odznak so symbolom fašizmu. Ostatné osoby sa dopustili priestupkov na úseku verejného poriadku".

"Zadržali sme maďarského občana, ktorý je na území Slovenska v pátraní, ale aj fanúšika, ktorý prišiel z Maďarska na falošné doklady," dodal Jankovič. Celkovo výsledok policajných opatrení ohodnotil kladne. "Jediným rušivým momentom bol zásah na tribúne maďarských fanúšikov, zásah bol však nevyhnutný," povedal Jankovič. Podnetom na policajný zásah v 17 minúte zápasu bol priamy fyzický útok fanúšikov DAC Dunajská Streda a Ferencvarosu na policajtov.

K zraneniam počas neho prišlo vďaka usporiadateľom, ktorí ignorovali upozornenia policajtov a nechali všetky východy zo štadiónu zatvorené, dokonca pri nich ani nikto nestál. Vďaka tomu vznikla počas zásahu v sektore tlačenica, pri ktorej sa zranilo niekoľko fanúšikov.

Jedného z nich, 18-ročného muža z Dunajskej Stredy, ktorého podľa predsedu predstavenstva Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova Jána Culku v dave stlačili tak, že stratil prísun kyslíka a odpadol, museli záchranári oživovať a napokon transportovať do nemocnice na bratislavských Kramároch. Muž bol značne pod vplyvom alkoholu a navyše dostal epileptický záchvat, momentálne je mimo ohrozenia života. Záchranári ošetrili asi 50 osôb, šesť previezli sanitky do nemocnice v Dunajskej Strede.

Priamo na mieste ošetrili 25 fanúšikov a jedného policajta. Ten mal poranenú nohu. Ako dodal Culka, niekoľko policajtov malo malé poranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu