Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pojednávanie v kauze útoku pred Starým divadlom v Nitre odročili

(Zdroj: Jupiterimages)

NITRA – Pojednávanie v prípade fyzického útoku skupiny nakrátko vystrihaných mladíkov na ďalších mladých ľudí pred Starým divadlom v Nitre dnes senát Okresného súdu v Nitre odročil na 8. decembra. Dôvodom bola neprítomnosť obhajcu jedného z útočníkov, pokazilo sa mu auto.

Všetci štyria obvinení boli v čase útoku mladiství, hrozí im podmienka. K činu sa priznali, prokurátor s nimi uzavrel dohodu o vine a treste, výšku trestu zverejni až po schválení dohody na súde. Pri výtržníctve je trestná sadzba pre mladistvých tri až 18 mesiacov. Obvinený je dnes 18-ročný Róbert B., ktorého vypočúvali aj v súvislosti s útokom na študentku Hedvigu M., a Ladislav B., Patrik C. a Peter V.

Na pojednávanie prišli všetci, na otázky novinárov odpovedať nechceli, jeden z nich však povedal, že svoj skutok ľutuje. V súdnej sieni boli aj dvaja chlapci s rovnakým štýlom obliekania ako obvinení. Pre médiá uviedli, že na mieste činu boli, útočníkov vraj ale vyprovokovali tí s “nezávislejšou” vizážou. “Voľačo sa tam odohralo, ale bolo to pod nátlakom tých druhých, ktorí ich provokovali, hádzali po nich tie fľaše, čo sa z nich hulí tráva,” uviedol jeden z nich.

Hovorca Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček však reagoval, že “v celom spisovom materiáli sa o vyprovokovaní nič nehovorí.” Útok sa stal pred rokom v októbri. Podľa svedkov incidentu obvinení bezdôvodne napadli skupinu študentov, ktorí stáli pred divadelným klubom Tatra. Údajne mali so sebou palice a obušky, oblečené mali bombery a ťažké topánky. Vtedajší nitriansky krajský policajný šéf Ján Štark pre médiá povedal, že žiadny útok sa nestal.

Po usvedčení útočníkov uviedol, že to bola taktika s cieľom vyprovokovať obete útoku, aby sa prihlásili na polícii. Pôvodne bolo obvinených päť mládencov, voči jednému trestné stíhanie zastavili, pretože „je nepochybné, že skutok nespáchal.“ Róbert B. má na rováši aj výtržníctvo z decembra 2005 a lúpež a vydieranie v spolupáchateľstve z mája 2007, do väzenia ani v jednom prípade nešiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu