Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Učebnice vlastivedy sú stratené peniaze, učí sa po starom

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Deti maďarskej národnosti sa prostredníctvom nových učebníc vlastivedy, v ktorých sú geografické názvy uvádzané v maďarskom texte v slovenčine, lepšie po slovensky nenaučia.

Dnes to povedali oslovení riaditelia škôl. Knihy totiž vracajú ministerstvu a vyučujú tak ako doposiaľ. Vláda obhajuje tlač učebníc aj snahou zlepšiť znalosti slovenského jazyka. Minister školstva Ján Mikolaj napriek tomu neplánuje zasiahnuť proti tomu, že knihy ostanú nevyužité. "Rodičia knihy pozbierali a poslali naspäť ministrovi," zhrnul riaditeľ základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským na Ulici práce v Komárne Zoltán Fekete.

Rovnako postupovali aj oslovené školy v Dunajskej Strede, Strede nad Bodrogom či obci Selice v okrese Šaľa. "Deti sa učia po starom," dodal Fekete. Slovenské názvy v maďarskom texte znejú podľa učiteľov pre odlišné gramatické pravidlá maďarského jazyka nezmyselne. Desaťročné deti, ktoré doposiaľ poznali geografické názvy vo svoje materčine, navyše slovenské pomenovania mätú, dodali. Vláda však sporné učebnice nahradiť inými nechce.

Mikolaj (nominant SNS) počas víkendu zopakoval, že odporučí vydavateľom, aby v knihách v budúcnosti uvádzali názvy v slovenčine a len v zátvorkách v maďarčine. Rovnaké odporúčanie dal vydavateľstvám už vo februári. Proti tomu, že štát vynaložil peniaze na tlač učebníc vlastivedy, ktoré sa nepoužívajú, minister zasiahnuť neplánuje. "Nepreceňoval by som to. Ide možno len o desiatky učebníc," povedal o vracaných knihách Mikolaj.

Presné čísla, koľko kníh už školy vrátili, ministerstvo údajne nepozná. Sústreďujú sa totiž u vydavateľa, informovala hovorkyňa ministerstva Dana Španková. Vydavateľstvo Orbis Pictus Istropolitana, ktoré knihy vytlačilo, však poprelo, že by z ministerstva dostalo vrátené učebné texty. Rovnako reagoval aj distribútor. Spolu bolo vytlačených 3000 kusov učebníc vlastivedy v celkovej hodnote 660.000 korún (22.000 eur).

Knihy pre školy s vyučovacím jazykom maďarským nedávno kritizovala aj šéfka maďarskej diplomacie Kinga Gönczová. Žiadala, aby ich Slovensko prestalo vydávať. Kontroverzné učebnice prispeli k zostreniu vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou, ktoré sú problematickejšie od nástupu súčasnej vlády premiéra Roberta Fica. Maďarskej strane sa totiž nepáčilo, že súčasťou slovenskej vládnej koalície je z nacionalizmu obviňovaná SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu