Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žlačkou sa na východe nakazilo vyše 200 detí!

KOŠICE - Počet prípadov žltačky na severovýchode Slovenska ďalej pribúda. Nákaza už postihla vyše 200 detí z rómskeho prostredia z obcí pri Starej Ľubovni a Bardejove.

V nemocniciach na východnom Slovensku ošetrujú desiatky pacientov, v regióne však chýba dostatok nemocničných lôžok, povedal dnes hlavný lekár Prešovského kraja Július Zbyňovský. V okrese Stará Ľubovňa dnes preto pravdepodobne vyhlásia mimoriadnu situáciu.

"Vykonali sa všetky potrebné opatrenia, ako je dezinfekcia, bolo zaočkovaných asi 600 ľudí, predovšetkým detí," uviedol Zbyňovský. Nakazení ľudia majú podľa Zbyňovského nariadenú karanténu, nie všetci ju však dodržujú.

V okrese Stará Ľubovňa dnes podľa Zbyňovského pravdepodobne vyhlásia mimoriadnu situáciu. V postihnutej oblasti sa uvažuje aj o zriadení vysunutého lekárskeho pracoviska prvej pomoci.

Nakazené deti ošetrujú v nemocniciach v Prešove, Poprade, Humennom a Košiciach. Niektoré nemocnice však už ďalších pacientov neprijímajú.

"V súčasnosti je infekčné oddelenie plne obsadené a nových pacientov s akútnou hepatitídou typu A z Prešovského kraja už nebudeme prijímať," povedala hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Viera Horniaková. V nemocnici spolu od začiatku októbra hospitalizovali 33 detí.

Hepatitída typu A môže okrem iného vyvolať problémy s pečeňou. Choroba sa už v rómskych komunitách na východnom Slovensku v minulosti viackrát vyskytla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu