Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kubiš sa stretne s Gönczovou, chce riešiť spory

Ján Kubiš Zobraziť galériu (9)
Ján Kubiš

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš sa v stredu stretne s maďarskou šéfkou diplomacie Kingou Gönczovou, s ktorou by chcel riešiť spory v slovensko-maďarských vzťahoch. Obaja ministri sa majú stretnúť v Bruseli počas stredajšieho rokovania Európskej rady.

S Gönczovou by chcel hovoriť o slovensko-maďarských vzťahoch a hľadať riešenie sporných otázok. "Slovenská strana považuje politický dialóg za normálnu súčasť vzťahov medzi dvoma krajinami. Ministri zahraničných vecí prerokujú všetky otázky, ktoré sú dôležité pre dobré susedské vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom," uviedol Kubišov hovorca Ján Škoda.

Podľa Maďarska vzťahy medzi oboma krajinami eskalovali po tom, ako vláda Roberta Fica narušila status quo v oblasti menšinových práv. K napätiu prispeli aj sporné výroky predsedu SNS Jána Slotu, ktorý označil Kingu Gönczovú za chuderu. Kritizoval ju za to, že od premiéra Roberta Fica chcela vysvetlenie, prečo nedodržal sľub, že zachová status quo a v učebniciach pre maďarské školy sa objavili zemepisné názvy len v slovenčine, bez maďarského ekvivalentu. "Môžem to prirovnať k henleinovcom a k tomu fúzatému mužíkovi z mníchovskej pivnice, ktorý, myslím si, mal tú istú rétoriku ako tá pani... Možnože už jej tiež rastú tie fúziky," povedal 5. októbra Slota pri odhaľovaní dvojkríža v Pavlovciach vo Vranovskom okrese.

Slovenská diplomacia sa ohradila voči kritike Maďarska, podľa ktorého vláda diskriminuje maďarskú menšinu. „Zámerne konfrontačné postoje a kroky, ktoré sú v politike Maďarska voči Slovensku prítomné od počiatku vlády pod vedením premiéra Roberta Fica, nemôžu nič iné, iba zhoršovať vzťahy medzi oboma krajinami.," uviedlo MZV v reakcii na požiadavku Gönczovej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu