Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Matica slovenská si neplní úlohy, tvrdí Belousovová

Anna Belousovová
Anna Belousovová

BRATISLAVA - Dom zahraničných Slovákov, ani Matica slovenská neplnia podľa prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej dostatočne svoju úlohu k Slovákom, ktorí žijú za hranicami SR.

Ako dnes uviedla, Slovensko by malo zrevidovať politiku k slovenskej menšine. "My si nemôžeme dovoliť, aby ani jedna vetvička zo slovenského stromu uschla. Slováci nie sú taký početný národ. Môžme vinu hádzať na niekoho iného, ale musíme si aj sami spytovať svedomie, či SR urobila dostatok pre Slovákov v zahraničí," zdôraznila.

Podľa Belousovovej nejde o materiálnu pomoc, ale o vytvorenie ľudských pút podpory. Stačilo by napríklad poskytnúť učebnice slovenčiny, alebo zorganizovať na Slovensku pobyty detí. "Slovenčina nie je síce svetový jazyk, ale je to jazyk ich predkov.

Otvára možnosť návratu do krajiny predkov, štúdium na stredných a vysokých školách na Slovensku," uviedla Belousovová. Podľa nej naši krajania potrebujú predovšetkým slovenských učiteľov a kňazov. "Keď naši kňazi chodia do Afriky, prečo by nemohli ísť medzi našich," opýtala sa. Prvá podpredsedníčka SNS nedávno navštívila chorvátsku obec Zdenci, keď si tam pripomínali 160. výročie príchodu Slovákov z kysuckej obce Zborov nad Bystricou.

Na miestnej škole sa od októbra začne s vyučovaním slovenského jazyka. "Dospelí tu ešte rozprávali slovenským nárečím. Deti síce ešte rozumejú, ale nehovoria po slovensky," upozornila. Na hodiny slovenčiny sa tu prihlásilo 18 detí, potomkov Slovákov, ale aj z čisto chorvátskych rodín. Belousovová požiada ministra školstva Jána Mikolaja, aby pre obecnú školu zabezpečil učebné texty a pomôcky pre výučbu slovenčiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu