Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cingeľová už prišla do Bruselu

Zuzana Cingeľová Zobraziť galériu (11)
Zuzana Cingeľová

BRATISLAVA - Bývalá žeriavnička U.S. Steel Košice Zuzana Cingeľová, ktorá 17 dní držala hladovku pred Úradom vlády SR, už dorazila do Bruselu.

Ako informovala agentúru SITA, v sídle inštitúcií Európskej únie (EÚ) sa chce nakontaktovať na Výbor pre občianske slobody i na Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci Európskeho parlamentu. Informovať ich chce o tom, ako slovenská vláda ignorovala odkaz obyvateľov Slovenska.

Mrzí ju, že premiér Mikuláš Dzurinda nebol ochotný si ju vypočuť. Cingeľová spolu so štyrmi mladými ľuďmi protestovala podľa vlastných slov proti sociálnej politike vlády. Do Bruselu mohla vycestovať vďaka podpore priaznivcov.

Bývalí hladovkári chcú takýmto spôsobom upozorniť na zlú sociálnu situáciu mnohých občanov Slovenska. Okrem iného by chceli zmeniť systém vyplácania dávok v nezamestnanosti, prekáža im najmä povinnosť hlásiť sa každé dva týždne na úrade práce.

Žiadajú tiež, aby výška starobných a invalidných dôchodkov bola 30 percent z poslaneckého platu. Ako dodala Cingeľová, protestujúci už získali podporné stanovisko Európskej siete proti chudobe (European Anti-Poverty Network), ktorá sídli v Bruseli.

Počas 17 dní, ktoré strávila Cingeľová spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi pred Úradom vlády SR ju prijal vicepremiér Pál Csáky. Premiéra M. Dzurindu žiadala o prijatie trikrát. "On na to asi nie je zvedavý," konštatovala Cingeľová a zdôraznila, že jej aktivita nesúvisí s agendou žiadnej politickej strany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu