Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vážny chce kvôli mýtnemu tendru zmeniť zákon o obstarávaní

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny

BRATISLAVA - Minister dopravy Ľubomír Vážny chce kvôli problémom s neuzavretým mýtnym tendrom onedlho iniciovať zmenu zákona o verejnom obstarávaní.

Na otázku, ako by sa mal zákon o obstarávaní zmeniť, len dodal "uvidíte, to ešte riešim". Zatiaľ sa k tomu nechcel bližšie vyjadrovať. Ako negatívny príklad uplatňovania terajšieho zákona o verejnom obstarávaní Vážny uviedol stále neuzavretý tender na elektronický výber mýta. "Už to presahuje všetky medze," povedal o mýtnom tendri.

Ten nemôže byť nateraz ukončený vzhľadom na opakujúce sa námietky vyradených konzorcií. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pritom zamietol v tomto tendri zatiaľ všetky námietky, o ktorých už stihol rozhodnúť. Systém elektronického výberu mýta, ktorý mal byť pôvodne sprevádzkovaný od začiatku roka 2009, ale kvôli tendru sa oneskorí, môže byť podľa Vážneho zavedený najskôr v treťom kvartáli 2009 alebo od 1. januára 2010.

"Tieto dve alternatívy sú ešte v hre. Zase neviem zhodnotiť revízne postupy. Je to škandalózne a dochádza k obrovským národohospodárskym škodám. Je to ozaj šikanovanie zo strany uchádzačov, pretože takto významne kontrolovaný tender na Slovensku ešte asi nebol," poznamenal Vážny na margo neukončeného mýtneho tendra.

ÚVO pri posudzovaní námietok vyradených uchádzačov zatiaľ nenašiel žiadny problém zo strany vyhlasovateľa tendra Národnej diaľničnej spoločnosti. O objektivite úradu ani nemožno pochybovať, tvrdí minister dopravy, keďže jeho predsedom je vysokopostavený politik opozičnej SMK. ÚVO doposiaľ zamietol všetkých sedem námietok od troch vyradených uchádzačov v mýtnom tendri, z toho jednou sa odmietol zaoberať.

O ôsmej námietke, ktorú podalo konzorcium vedené rakúskou spoločnosťou Kapsch TrafficCom, má úrad rozhodnúť do 29. septembra tohto roka. ÚVO naposledy 8. septembra tohto roka zamietol ako neopodstatnenú predchádzajúcu námietku Elektrovodu Holding, a.s. Námietka smerovala proti vysvetleniu ponuky, ktoré verejnému obstarávateľovi poskytol uchádzač SanToll - Ibertax. Ten zostal ako jediný v súťaži s najvyššou ponukou. Diaľničiari tak naďalej nemôžu vyhlásiť výsledky tendra, hoci uzatvorenie koncesnej zmluvy s vybratým uchádzačom plánovali ešte v apríli tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu