Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sikorski: Menšia závislosť od ruského plynu, nižšie ceny

BRATISLAVA - Vzťahy s Ruskom, založené na ekonomickom vydieraní, dnes v Bratislave odmietli ministri zahraničných vecí Slovenska a Poľska Ján Kubiš a Radoslaw Sikorski.

Uvažovať, či môže Európska únia oplácať Rusku hrozby odstavenia dodávok ropy a plynu potravinovou blokádou, označili za scestné. "Vzájomne od seba závisíme, a toto bude pokračovať aj ďalej. Chceme, aby tie vzťahy boli korektné, aby to boli vzťahy partnerské, aby sa ani energia, ani potraviny nepoužívali ako zbraň alebo nástroj na nejaké vydieranie," povedal Kubiš na spoločnej tlačovej besede.

"Je pomerne scestné, že z jednej strany by nás Rusko ako úniu vyhladovalo energeticky a my by sme sa potom snažili Rusko vyhladovať fyzicky." Sikorski s Kubišom súhlasí. "Vôbec by sme v takýchto kategóriách nemali rozmýšľať. Všetci si želáme, aby Rusko bolo súčasťou široko vnímaného Západu," povedal. Uvedomuje si však problém závislosti na ruskom plyne.

Potraviny a ropa sú komodity, obchodované na celom svete. S plynom sa však obchoduje len cez plynovody a každý štát sa snaží o čo najlepšie ceny pre svojich spotrebiteľov. "Toto je problém, o ktorom sa hovorí... Podľa mojich výpočtov, čím je krajina menej závislá od ruského plynu, tým nižšie má ceny. Napríklad Maďarsko má lepšie vzťahy s Ruskom ako my, ale pretože je závislé na sto percent na dodávkach ruského plynu, má ceny plynu vyššie." Sikorski si myslí, že Európska únia ako najsilnejšia ekonomika sveta, má oproti ruskej, desaťkrát menšej, dostatok nástrojov, aby dohodla s Ruskom lepšie ceny plynu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu