Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzťahy Maďarska so Srbskom a Rumunskom sú lepšie, ako so SR

Kinga Gönczová
Kinga Gönczová (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Vzťahy Maďarska s Rumunskom a Srbskom sú lepšie, ako so Slovenskom. Vyhlásila to dnes v Budapešti pred novinármi maďarská ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová. Podľa jej slov po tom, ako sa SNS sa stala členom slovenskej vládnucej koalície, zodpovedá slovenská vláda za momentálny vývoj slovensko-maďarských vzťahov.

Na rozdiel od SR má Maďarsko s Rumunskom a Srbskom veľmi dobré vzťahy, povedala ministerka. Ako dodala, v súčasnosti pripravujú ďalšie spoločné zasadnutie vlád s Rumunskom. Pripomenula, že rumunský premiér Calin Popescu Tariceanu chváli činnosť politikov Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) vo vláde, ich ministri patria medzi najpopulárnejších a najvýkonnejších.

Kým na Slovensku podľa prieskumov v radoch 15-ročných detí stúpa antipatia voči Maďarom, v Rumunsku nedávne prieskumy ukázali pozitívny obrat vnímania tamojších Maďarov, informovala šéfka maďarskej diplomacie. Podľa nej aj Srbsku veľmi záleží na vzťahoch s Maďarskom, tamojší maďarskí politici sú vo vládnej pozícii na úrovni štátnych tajomníkov. Ocenila skutočnosť, že sa podarilo dosiahnuť to, aby sa vo vzťahu so Srbskom odčlenila otázka uznania nezávislosti Kosova Maďarskom.

Z rozhovoru slovenského premiéra Robera Fica pre dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság podľa Gönczovej vysvitlo, že Maďarsko a Slovensko inak vnímajú situáciu. "My od vzniku tejto koalície tvrdíme, že tým, že strana Jána Slotu je členom vládnej koalície, je aj vláda zodpovedná za to, ako sa vyvíjajú maďarsko-slovenské vzťahy," zdôraznila.

"Vieme, že jednou z hlavných tém predsedu SNS vo vnútornej politike je protimaďarský postoj a postoj proti cudzincom, ktorý má vplyv aj na susedskú politiku. Slota z času na čas pravidelne hovorí také veci, ktoré dosahujú úroveň šírenia nenávisti, čo veľmi vážne otravuje vzájomné vzťahy," poznamenala Gönczová.

Podľa jej vyjadrenia Maďarsko priebežne žiadalo predsedu slovenskej vlády, ktorý má politickú zodpovednosť za to, kto je jeho koaličným partnerom, aby sa dištancoval od Slotovyých vyhlásení, a dal jasne najavo, aká je vládna politika v tejto súvislosti. To sa ale stalo iba veľmi nejasným spôsobom, podotkla. V ostatnom čase sa potvrdili obavy Maďarska.

Podľa prieskumov v SR je vysoká antipatia voči Maďarom v kategórii 15-ročných, čo je podľa nej nebezpečné, lebo na dlhú dobu to môže ovplyvniť maďarsko-slovenské vzťahy, a to ďaleko nad rámec vládneho cyklu. Na občianskej a hospodárskej báze je medzi SR a Maďarskom veľmi dobrá spolupráca, ktorá bola ešte viac uľahčená vstupom Maďarska a SR do schengenskej zóny, podotkla Gönczová. Bolo by preto dôležité, keby sa dalo pokročiť aj na politickej úrovni.

"Začala sa politická neformálna konzultácia medzi predsedami vlád. Zatiaľ sme povedali, že je veľmi ťažké za týchto okolností pripraviť oficiálnu návštevu. Ale v každom prípade je nutný určitý dialóg, lebo v susedských vzťahoch si nemôže dovoliť ani jedna krajina, aby politika takýmto spôsobom skomplikovala vzájomné vzťahy a zaťažila občianske kontakty," dodala ministerka na tlačovej besede o prioritách maďarskej diplomacie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu