Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mikolaj spochybnil prieskum NOS, pobúril SMK

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj dnes spochybnil prieskum, ktorý zisťoval postoje ôsmakov a deviatakov k novým aj tradičným menšinám na Slovensku. Počas parlamentnej Hodiny otázok odmietol, že prieskum Nadácie otvorenej spoločnosti preukázal, že u mladých ľudí nebezpečne narastá negatívny vzťah k Maďarom žijúcim na Slovensku.

Šéf rezortu uznal len jediný výsledok, že 63,3 % respondentov sa vyjadrilo, aby Maďari hovorili na verejnosti výlučne po slovensky a len doma sa majú baviť po maďarsky. „Je to názor ako každý iný, dokonca si ho dovolím označiť za určitý logický, pretože deti vyslovili želanie rozumieť svojim spoluobčanom, ktorí nehovoria v štátnom jazyku,“ komentoval v pléne Mikolaj. Podľa neho výsledok však nesúvisí s nenávisťou či negatívnym postojom mladých Slovákov k maďarskej menšine.

Prieskum netreba podrobnejšie komentovať, podrobnú analýzu výsledkov totiž zverejnia až v októbri, tvrdí Mikolaj. Podľa neho vláda Roberta Fica vytvára nadštandardné podmienky pre menšiny v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami. „Odmietam akékoľvek spochybňovanie práv menšín na území SR a umelé vytváranie atmosféry nenávisti alebo nevraživosti k akejkoľvek menšine žijúcej u nás, ako to vraj vyplýva z tohto prieskumu,“ dodal minister. Domnieva sa, že jeho rezort venuje dostatočnú pozornosť multikultúrnej výchove na školách. Upozornil však, že na vytváranie postojov k menšinám má vplyv aj politika. Poslancovi Józsefovi Berényimu z SMK, ktorý sa ho na prieskum pýtal, povedal, že práve SMK má vysoký vplyv na formovanie názorov.

Poslanec Berényi bol sklamaný z toho, že Mikolaj podceňuje výsledky prieskumu. Pobúrilo ho, že minister chce, aby Maďari hovorili po maďarsky len doma. Opozičný politik pripomenul, že na Slovensku je povolené používať v úradnom styku jazyk národnostnej menšiny v obciach, kde žije minimálne 20 % príslušníkov národnostnej menšiny. „Takto by minister školstva nemal hovoriť,“ poznamenal Berényi. Mikolajovi odporučil, aby svojho straníckeho šéfa Jána Slotu upozornil, že nemá nabádať ľudí k národnostnej intolerancii, lebo „je to cesta Slobodana Miloševiča“.

Prieskum je súčasťou dvojročnej diskusie odborníkov z 53 subjektov - mimovládnych organizácií, štátnej správy, verejných inštitúcií, vrátane Štátneho pedagogického ústavu a učiteľov, o multikultúrnej výchove. Postoje žiakov základných škôl ku kultúrne odlišným skupinám sa zisťovali v marci a apríli 2008. Výskumníci použili metódu štandardizovaného dotazníka s prevažne uzatvorenými otázkami. Niektoré otázky boli formulované ako polouzatvorené a otvorené, aby mali respondenti širšiu možnosť vyjadriť sa. Základný súbor tvorili žiaci 8. a 9. ročníkov základných škôl, pričom výber respondentov bol reprezentatívny podľa pohlavia, veľkosti sídla a kraja. Celkovú vzorku tvorilo 955 respondentov.

Na výsledky prieskumu upozornil premiéra Roberta Fica maďarský predseda vlády Ferenc Gyurcsány na ich minulotýždňovej tlačovej besede po neformálnom rokovaní v Bruseli. Premiér Fico okamžite spochybnil tento prieskum a napadol dôveryhodnosť NOS. "Ak ten prieskum robila spoločnosť NOS, tak mu verím asi tak, ako vode v pletenom koši... Poznáme tieto mimovládne organizácie, ktoré pôsobia na Slovensku, ktoré sa zásadne držia politiky 'Čím horšie pre slovenskú vládu, tým lepšie',“ vyhlásil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu