Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

30. júna sa nebudú vydávať doklady

Robert Kaliňák s novým občianskym preukazom
Robert Kaliňák s novým občianskym preukazom

BRATISLAVA - Všetky policajné oddelenia, ktoré majú na starosti vydávanie osobných dokladov budú mať 30. júna nestránkový deň.

Ten súvisí s vydávaním nových európskych občianskych preukazov (OP). Prvý júlový deň sa už budú vydávať vyrobené urgentné cestovné pasy a vodičské preukazy.

Podľa Vladimíry Hrebeňákovej z ministerstva vnútra, rezort neočakáva veľký nápor pri výmene týchto osobných dokladov. Ako ďalej informovala, ministerstvo tiež nepristúpilo k prechodnému obdobiu pri výmene občianskych preukazov. "Preukaz si budeme môcť vymeniť, po skončení platnosti starého alebo pri zmene trvalého bydliska," dodala Hrebeňáková.

Nové OP formátu Európskej únie (EÚ) začne od začiatku júla vydávať Ministerstvo vnútra SR. Novinkou je osem mobilných pracovísk, ktoré budú vydávať OP pre občanov s obmedzenou pohyblivosťou a občanov, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko.

Na karte je digitálne zobrazenie tváre a grafika, ktorá sa odvíja od symbolov SR. Ústredným motívom je štátny znak v ľavom hornom rohu.

OP, ktoré majú zabezpečiť väčšiu ochranu proti sfalšovaniu, budú mať ochranné prvky v troch líniách, pričom jedna z nich je tajná. Poplatok za vydanie nového preukazu sa meniť nebude. Základný poplatok zostáva 150 korún.

Na OP nebude potrebná klasická fotografia, európske OP budú obsahovať digitalizovanú fotografiu. Štandardná lehota vyhotovenia preukazu bude najneskôr 30 dní od požiadania. Keď bude mať občan doklad hotový, bude o tom vyrozumený napríklad e-mailom alebo SMS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu