Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenská ekonomika začala rok s rastom 1 %, najpomalšie za dva roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v 1. štvrťroku medziročne vzrástla o 1 %. V rovnakom období vlani rástla ešte o 3 %. Rast spomalil aj oproti 4. kvartálu minulého roka, kedy dosiahol 1,2 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Hrubý domáci produkt (HDP) v bežných cenách bol v 1. štvrťroku medziročne vyšší o 13 % a dosiahol 27,7 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnej úprave vzrástol o 0,3 %. "Rast ekonomiky potiahol prebytok v zahraničnom obchode a pretrvávajúci rast investícií podnikov. Tlmiaci účinok mal pokles výdavkov domácností. Spomedzi odvetví pomohla najmä rastúca výkonnosť priemyslu, ako aj obchodu a dopravy," priblížili štatistici. 

Archívne video: Ročne sa stráca na podvodoch 5 % z HDP, vytvoríme novú metodiku na boj proti korupcii

Ročne sa stráca na podvodoch 5 % z HDP, vytvoríme novú metodiku na boj proti korupcii (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na výkon ekonomickej aktivity mal podľa ŠÚ rozhodujúci vplyv mínusový vývoj domáceho dopytu. Konečná spotreba medziročne klesla o 3 % a úbytok sa prejavil vo všetkých jej zložkách, najmä v poklese spotreby domácností o 2,1 %. "Táto zložka svojimi plusovými hodnotami ťahala HDP dva predošlé roky, za jej aktuálnym poklesom je vysoká inflácia, ktorej vplyv sa prejavil neskôr, ako sa očakávalo," vysvetlili štatistici.

Tvorba hrubého kapitálu medziročne klesla o takmer 30 %, a to najmä pod vplyvom výrazného poklesu stavu zásob, ktorý úplne prekryl pozitívny výsledok v oblasti investovania. Hrubý fixný kapitál ako prejav podnikových investičných aktivít bol o 5,7 % vyšší ako pred rokom.

Pozitívny výsledok na rast HDP mal zahraničný obchod

Pozitívny výsledok na rast HDP mal v 1. kvartáli zahraničný obchod. "Vývoz síce medziročne klesol, ale pretože pokles dovozu bol ešte dynamickejší, plusové saldo zahraničného obchodu ekonomike výrazne pomohlo," doplnil ŠÚ SR.

Medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty dosiahlo v prvých troch mesiacoch roka osem z desiatich sledovaných odvetví. Najväčší vplyv mal rast priemyslu o 10,1 %. Váhovo najvýznamnejšie odvetvie vytvorilo podľa štatistikov takmer tretinu pridanej hodnoty ekonomiky.

Pozitívny vplyv na HDP mala tiež medziročne vyššia výkonnosť stavebníctva

K celkovému rastu prispela v 1. kvartáli aj druhá váhovo najvýznamnejšia skupina odvetví veľkoobchod, maloobchod, doprava a skladovanie, ubytovacie a stravovacie služby s medziročným zvýšením o 4,5 %. Pozitívny vplyv na HDP mala tiež medziročne vyššia výkonnosť stavebníctva o 23,8 %, finančných a poisťovacích činností o 6,2 %, ako aj informácií a komunikácie o 3,4 %.

"Medziročný pokles pridanej hodnoty bol zaznamenaný najmä v činnostiach v oblasti nehnuteľností o 3,4 %, ako aj v odvetví odborných, vedeckých a technických činností, administratívnych služieb o 1,5 %," dodali štatistici.

Viac o téme: EkonomikaVzrastNajpomalšíSlovenskoHDP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu