Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Heger vyzýva Ódora, aby dokončil dohodu so samosprávami a rozdelil financie

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Eduard Heger vyzval súčasného predsedu vlády Ľudovíta Ódora, aby dokončil dohodu so samosprávami týkajúcu sa schémy pomoci. Skonštatoval, že zo sľúbeného balíka 200 miliónov eur na kompenzáciu cien energií ostali nevyčerpané financie a bývalá vláda pripravila návrh dohody na ich prerozdelenie obciam a mestám. Apeluje na súčasného premiéra, aby financie samosprávy dostali.

"Dohoda ostala pripravená na stole, odovzdal som ju aj premiérovi Ódorovi," uviedol Heger. Poukázal na prijímanie zákonov s veľkým dosahom na štátny rozpočet. Priblížil, že pripravená dohoda so samosprávami by umožnila rozdelenie 54 miliónov eur obciam a mestám na základe počtu obyvateľov, a to ešte do 30. júna. Zvyšných ďalších 54 miliónov eur by sa podľa jeho slov mohlo prerozdeliť podľa rovnakého kľúča do konca roka. Heger apeluje na premiéra, aby s rozdelením peňazí neotáľal a neriskoval, že sa balík minie na "atómovky" v parlamente.

Aktuálne video: Nezabúdame na samosprávy, tvrdí strana Demokrati

Nezabúdame na samosprávy, tvrdí strana Demokrati (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nezaradený poslanec pôsobiaci v Hegerovej strane Demokrati Miroslav Kollár rovnako apeloval na dokončenie schémy pomoci samosprávam. Aj to by podľa jeho slov mohol by prejav vďaky obciam a mestám za ich pomoc pri zvládaní kríz. Poukázal na ich aktuálne problémy, napríklad aj na výpadky financií v dopravných podnikoch veľkých miest.

Miroslav Kollár
Zobraziť galériu (2)
Miroslav Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Heger sa tvári ako opozičný politik, ktorý bez kúska hanby vyzýva predsedu úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, aby dal samosprávam 108 miliónov eur, ktoré im Heger sľúbil a aby im odpustil covidové pôžičky. Len zvýšený daňový bonus, ktorým sa Heger s Matovičom chvália, obral samosprávy v tomto roku o vyše 300 miliónov eur. A samosprávy si od ľudí musia tieto peniaze vziať späť, aby mohli zabezpečovať základné služby," reagoval nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase-SD Richard Raši. Pripomenul, že Heger z pozície premiéra a ministra financií rozhodoval o štátnej kase. Vyčíta mu, že nedokázal samosprávam vykompenzovať náklady súvisiace s aktuálnymi krízami a podporoval návrhy Igora Matoviča (OĽANO), ktoré mali negatívny vplyv na rozpočty samospráv.

Viac o téme: PomocSamosprávyDemokratiEduard HegerĽudovít ÓdorRozdelenie financií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu