Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nepríjemná správa pre väčšinu Slovákov: Alkohol v obchodoch bude už od soboty drahší! TOTO je dôvod

Zvýšená daň na lieh sa dotkne cien: Môžeme očakávať nárast až o 30% Zobraziť galériu (4)
Zvýšená daň na lieh sa dotkne cien: Môžeme očakávať nárast až o 30% (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slováci sú v pití alkoholu trieda, čo ukázal aj posledný prieskum Eurostatu. Práve podľa jeho výsledkov minieme až 2,3% mesačného rodinného rozpočtu práve na alkoholické nápoje a po novom by sa táto štatistika mala ešte zhoršiť. Už od 1. apríla prichádza do platnosti zvýšená daň práve na lieh a tak sa pri zvyčajných piatkových nákupoch prevetrá obsah našej peňaženky viac, ako kedykoľvek predtým.

Archívne video:

Kampaň Suchý február upozorňuje na problematiku nadmernej konzumácie alkoholu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Spotrebná daň na alkohol za už od začiatku apríla zvyšuje o rekordných 30%. Vydýchnuť si však môžu milovníci piva a vína. Pozitívnou správou by pre nich mohlo byť to, že zvýšenie štátneho príjmu z predaja liehu sa nebude vzťahovať na tzv. slabý alkohol, kam patrí napríklad pivo a víno. Tento krok vyplýva z novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorá nadobudne účinnosť už od 1. apríla tohto roka, informuje portál WebNoviny.

Graf: Koľko percent z mesačného rodinného rozpočtu dávame na alkohol
Zobraziť galériu (4)
Graf: Koľko percent z mesačného rodinného rozpočtu dávame na alkohol  (Zdroj: Eurostat)

Jedným z dôvodov malo byť až nadmerné užívanie alkoholu na Slovensku, pričom priemerný Slovák vypije podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) neuveriteľných 11,4 litrov čistého alkoholu ročne. K schváleniu nárastu spotrebnej dane na lieh došlo ešte koncom minulého roka na základe návrhu poslanca národnej rady Milana Vetráka (OĽaNO).

Nepríjemná správa pre väčšinu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Návrh mal ešte vtedy zdôvodniť zámerom zabezpečiť dodatočné finančné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu. Zisky zo zvýšeného daňového zaťaženia by tak mohli pomôcť pokryť výdavky na vzdelávanie, či hmotné zabezpečenie zamestnancov verejného sektora.

Domáce pálenice sú v ohrození, nová daň z liehu môže spôsobiť odlev zákazníkov

Domáce pálenice po celom Slovensku majú zo zvýšenej daňovej záťaže oprávnený strach. Dôvodom má byť obava o stratu klientely. „Ľudia sa boja ešte ďalšieho zdražovania elektriky, plynu alebo dreva,“ povedal pre TvNoviny majiteľ pálenice Marián Mintál.

Nepríjemná správa pre väčšinu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Spišská Pálenica)

 

 

Viac o téme: AlkoholDaneDaňCenyLiehZvýšené ceny alkoholu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu