Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spišiak šokoval výrokmi a legalizácii všetkých drog! Ostrá reakcia Žilinku, TOTO odkázal bývalému šéfovi polície

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, SITA)

BRATISLAVA – Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, ktorý sa stal cez týždeň novou posilou Progresívneho Slovenska, vzbudil záujem generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Dôvodom sú jeho slová týkajúce sa legalizácie drog.

 

Archívne video: Generálny prokurátor Maroš Žilinka po rokovaní ústavnoprávneho výboru

Generálny prokurátor Maroš Žilinka po rokovaní ústavnoprávneho výboru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Jaroslav Spišiak v rozhovore pre Denník N na otázku, či by ako poslanec hlasoval za legalizáciu marihuany, odpovedal, že by tak za určitých podmienok urobil zašiel však v tejto téme ešte ďalej. "Keď som bol viceprezident alebo prezident, tak som vždy chcel vyriešiť problém, čiže drogovú kriminalitu. V čom spočíva drogová kriminalita? A prečo je to také drahé a zločinci na tom zarábajú miliardy? Lebo je to nelegálne a niektorí ľudia to chcú. Zvažoval som aj takú možnosť, že čo keby sme zlegalizovali všetky drogy a vyfúkli sme im biznis… aj na také debaty som bol prístupný. Každý sa má rozhodovať sám, ale je to na dlhšie úvahy. Som otvorený akýmkoľvek riešeniam, ktoré pomôžu spoločnosti a hlavne jedincovi, lebo ten je najdôležitejší, nie masa,“ povedal.

Spišiak šokoval výrokmi a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Na tieto jeho slová zareagoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Verejne prezentované výroky bývalého prezidenta policajného zboru a poradcu ministra vnútra SR bagatelizujúce drogovú problematiku treba veľmi dôrazne odmietnuť ako povrchné a nebezpečné,“ uviedol.

Podľa neho treba, naopak, jasne poukázať na škodlivosť užívania a obchodovania s drogami, ktoré majú ďalekosiahle negatívne celospoločenské dôsledky a nutnosť nekompromisného potierania a profesionálneho riešenia tohto fenoménu devastujúceho štát.

Spišiak sa rozhodol skúsiť politiku 

Bývalý policajný šéf Jaroslav Spišiak sa rozhodol vstúpiť do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. V stredu o tom informoval predseda strany Michal Šimečka. "Do Progresívneho Slovenska prináša 30 rokov skúseností z polície až po tie najvyššie miesta, rozvahu, nespochybniteľný morálny kredit aj nespochybniteľnú odbornosť v agende ministerstva vnútra, vnútornej bezpečnosti a boja proti zločinu," skonštatoval.

Šimečka podotkol, že spoločnosť na Slovensku potrebuje budúcnosť bez chaosu, no zároveň istotu právneho štátu. "Musíme ponúknuť ľuďom nádej, že Slovensko môže fungovať ako normálna, bezpečná a férová krajina pre všetkých. Presne toto sú témy, na ktorých budeme spolupracovať s Jaroslavom Spišiakom," doplnil.

Spišiak svoj vstup do politiky odôvodnil, že chce ešte niečo dosiahnuť a chce pomôcť. Zdôraznil, že ide o jeho osobné rozhodnutie. Avizuje, že sa chce snažiť, aby policajti mali legislatívne a morálne krytie a pokoj pre svoju prácu. "Chcem, aby tu veci fungovali normálne, odborne, podľa zákona," dodal.

Viac o téme: DrogyGenerálny prokurátorLegalizáciaJaroslav SpišiakMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu