Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Mikulec sa porušením zákona postaral o medzinárodnú hanbu! Šéf rezortu sa vyhovára, že ide len o uhol pohľadu

Minister vnútra Roman Mikulec mal za svoj úrad porušiť zákon až 29- krát: Rezortu hrozí medzinárodná hanba. Zobraziť galériu (4)
Minister vnútra Roman Mikulec mal za svoj úrad porušiť zákon až 29- krát: Rezortu hrozí medzinárodná hanba. (Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Po mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa v stredu dostala na svetlo sveta informácia o tom, že poverený minister vnútra Roman Mikulec sa mal dostať do poriadnych problémov. Po zistení mnohonásobného porušenia zákona na rezorte nasledovali výhovorky. Podľa Mikulca je celá záležitosť len vecou uhla pohľadu.

Archívne video:

Minister vnútra Roman Mikulec na Rade ministrov o pomoci EÚ Ukrajine a o debatách o Novom pakte pre azyl a migráciu. (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Na rezorte vnútra malo podľa šéfa NBÚ Romana Konečného dochádzať k opakovanému porušovaniu zákona a výnimkou nemal byť ani sám minister vnútra Roman Mikulec. Podľa kontroly, ktorú NBÚ vykonávala ešte v priebehu minulého roka, mal šéf rezortu manipulovať s utajovanými informáciami, ku ktorým však nemal vykonanú potrebnú previerku. Predseda výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský v tejto súvislosti požiadal predsedu brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú vyzýva, aby zvážila ponechanie dočasne povereného ministra vnútra Mikulca vo funkcii. Podľa Mikulca však ide len o uhol pohľadu.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (4)
Roman Mikulec  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mikulec sa vyhovára, o previerke nevedel ani Igor Matovič

Výhodou v tom byť členom vlády alebo poslancom národnej rady je možnosť oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami. To však platí len v prípade, pokiaľ sa dané utajované skutočnosti týkajú len Slovenska. V prípade zahraničných utajovaných informácií, ktoré sa týkajú napríklad NATO či Európskej únie, majú zo štatútu svojej funkcie právo oboznamovať sa s nimi len traja najvyšší ústavní činitelia. Roman Mikulec však nie je prezidentom a ani predsedom vlády či parlamentu, tobôž nebol ani držiteľom špeciálneho certifikátu vydávaného NBÚ, ktorý by mu prístup k týmto informáciám povoľoval.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Mikulec sa mal podľa zistení NBÚ dopustiť porušenia zákona až 29- krát. V celej veci ho však nepriamo podporil predseda strany OĽaNO Igor Matovič. Podľa Matoviča to celé nemusela byť Mikulcova vina. „Keď mi prišli nejake informácie zo sisky, ktoré boli v nejakom stupni utajenia, ja som si ich nešiel brať do nejakej miestnosti a hrabal som sa v šuflíkoch. Vždy prišiel ten človek, ktorý mal na ministerstve na starosti utajené dokumenty, odovzdal mi ich: ‚Toto je pre Vás, pán minister, toto mi prosím podpíšte,‘ čiže predpokladám, že rovnako to funguje aj na ministerstve vnútra,“ priblížil exminister financií. „Keď sa minister k niečomu dostal, tak nie na základe vlastnej vôle, ale na základe toho, že asi niekto zlyhal kto mu to dal,“ dodal.

Líder OĽaNO nehádže flintu do žita a prichádza s plánom B pri 500-eurových odmenách za voľby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa TASR Mikulec v stanovisku uviedol, že zo zákona má možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať a že ide „o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia“.

Strana Hlas vyhlásila loveckú sezónu, situáciu využívaju na Mikulcovo zosadenie z kresla

K výzve prezidentke na odvolanie Mikulca vzhľadom na informácie prezentované na výbore sa pridala aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. "Medzi desiatky dôvodov, prečo by Roman Mikulec nemal byť ministrom vnútra, dnes pribudol ďalší a mimoriadne závažný. Z rokovania parlamentného výboru na kontrolu NBÚ dnes vyplynulo, že Mikulcov rezort 29-krát porušil zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. K sérii domácich zlyhaní tak minister vnútra pridal ďalšiu medzinárodnú hanbu," uviedol nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase Matúš Šutaj Eštok.

Minister Mikulec sa porušením
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"NBÚ bude v prípade postupovať podľa zákonov č. 215/2004 o ochrane utajovaných skutočností a zákonom č. 71/1967 o správnom konaní," reagoval Národný bezpečnostný úrad.

Viac o téme: KauzaMinisterstvo vnútra SRRoman MikulecPorušenie zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu