Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela

Robert Kaliňák a Jozef Brhel čelia obžalobe Úradu špeciálnej prokuratúry. Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák a Jozef Brhel čelia obžalobe Úradu špeciálnej prokuratúry. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - BRATISLAVA – Pre podozrenie súvisiace s „dorovnávaním“ platu Františkovi Imreczemu podal Úrad špeciálnej prokuratúry obžalobu na Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a Jozefa Brhela. K tomuto sledovanému prípadu už rýchlo zareagoval aj svojím vyhlásením generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Archívne video:

Podľa strany SMER-SD Heger klame, že nevedel o manipuláciach trestných konaní a úlohe zničiť Smer (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 18:19

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v statuse odmieta špekulácie o tom, že by v prípade zasiahol paragrafom 363. Podľa Žilinku to už totiž nie je možné. "Podaním obžaloby prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry sa skončilo prípravné konanie, čím zanikla právomoc generálneho prokurátora konať a vybaviť návrh obvinených na postup podľa § 363," píše Žilinka. Upozorňuje aj na upovedomenie o tom, že nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí.

PRÁVE TERAZ Špeciálna prokuratúra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na bývalého ministra vnútra za Smer Roberta Kaliňáka a oligarchu blízkeho strane Jozefa Brhela pre podozrenia súvisiace s „dorovnávaním“ platu Františkovi Imreczemu, niekdajšiemu prezidentovi finančnej správy a nominantovi Smeru. Informoval Denník N. Obom obžalovaným hrozí väzenie od 5 do 12 rokov.

Podanie obžaloby na Špecializovaný trestný súd potvrdil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. „Kaliňák aj Brhel sa snažili odvrátiť hrozbu súdu, žiadali zrušenie svojho obvinenia pomocou sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Keďže však prokuratúra podala obžalobu, zákon v tomto momente nepripúšťa, aby generálna prokuratúre pod vedením Maroša Žilinku použila paragraf 363,“ informuje portál.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry
Zobraziť galériu (3)
Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry  (Zdroj: Topky/Maarty)

Brhelov advokát o podanej obžalobe nevedel

Brhelov advokát Michal Mandzák sa ešte v utorok popoludní nevyjadroval, o podaní žaloby nevedel. Potvrdil však, že minulý týždeň bolo záverečné preštudovanie spisu, čo je posledný krok pred ukončením vyšetrovania.

Viac o téme: Robert KaliňákJozef BrhelŠpeciálna prokuratúraObžaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu