Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Darovanie našich stíhačiek nezostalo bez odozvy: Rusi na nás útočia cez internet, desivý odkaz na sociálnej sieti!

Ruskí hackeri zaútočili na slovenské weby len pár dní po darovaní MiG-29. Zobraziť galériu (3)
Ruskí hackeri zaútočili na slovenské weby len pár dní po darovaní MiG-29. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Gettyimages.com)

BRATISLAVA/MOSKVA - Svet momentálne čeli geopolitickej katastrofe a ochladnuté vzťahy medzi svetovými mocnosťami a prebiehajúci konflikt na Ukrajine ničomu nepomáhajú. Nepriateľské kroky sa dejú nie len v realite, ale aj v tom virtuálnom svete. Najnovšie sa stalo obeťou Ruska samotné Slovensko! Niektoré naše weby sa totiž stali terčom ruských hackerov.

Aktualizované 15:20 Utorkovým výpadkom webovej stránky Národnej rady (NR) SR a ďalších štátnych webov sa bude zaoberať Bezpečnostná rada SR. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger. "Bezpečnostné zložky tento incident riešia. Bude to predmetom rokovania najbližšej bezpečnostnej rady, aby sme si vyhodnotili jeho zásah a kroky, ktoré potrebujeme urobiť, aby sme sa pred takýmito útokmi chránili," skonštatoval s tým, že k žiadnym závažným škodám nemalo prísť.

archívne video

Rastislav Káčer na Rade EÚ o zaslaní stíhačiek Mig-29 a ďalšej pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dočasnú nedostupnosť niektorých slovenských webov si všimli na špecializovanom portáli Vo svete IT. Za útokmi vraj stojí ruská odnož hackerskej skupiny Anonymous (RU). 

"Bez prúdu" ostali webstránky národnej rady či J&T banky

Skupina si dokonca dala tú námahu, aby sa o svojich útokoch "pochválila" na verejnosti cez sociálnu sieť Telegram. Nefunkčné boli podľa ich zoznamu webové stránky Národnej rady SR, ministerstva spravodlivosti, Národnej banky Slovenska, štátnej Eximbanky a iné. No zdá sa, že nakoniec sme predsa len padli proruským hackerským skupinám do hľadáčika znova.

Darovanie našich stíhačiek nezostalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Telegram/Anonymous RU )

Odstrašujúci odkaz pre Slovensko, ide o pomstu za Migy

Pri tomto bode však anonymní hackeri neostali a v ruštine nám poslali výstražný odkaz. "Vydávame varovanie Slovenskej republike za podporu banderovských úradov na Ukrajine a presun MIG-29!"  napísali ruskí hackeri z Anonymous.

Stránky Národnej rady SR boli nedostupné aj krátko po jednej hodine poobede. Ostatné weby ministerstva spravodlivosti či NBS už boli funkčné.

Darovanie našich stíhačiek nezostalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Web tvrdí, že ide pravdepodobne o útok typu DDOS. Útočník pomocou neho vyšle príliš veľa požiadaviek na server, ktorý na nich nedokáže v rýchlosti odpovedať až nakoniec vypovie službu a s ním následne spadne aj samotná webová stránka.

V tejto chvíli sa nedá ani odhadnúť, aké ďalšie ciele si ruskí hackeri na Slovensku vyberú, no dá sa predpokladať, že pôjde hlavne o štátnu správu a dôležité weby nevyhnutné na chod štátu.

Viac o téme: PomstaHackeriStíhačkyRuskoSlovenskoMiG-29Webstránky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu