Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičia, POZOR: Dotáciu na obed pre dieťa nedostanete automaticky! Kľúčové je odovzdať TOTO tlačivo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Obedy zadarmo sú späť, avšak v obmenenej verzii, na akú sme boli zvyknutí. Stravovanie dieťaťa v školskej jedálni je okrem iného podmienené jeho prihlásením na stravovanie pomocou zápisného lístku stravníka, požiadať treba však aj o samotnú dotáciu. Preto ak chcete, aby ste od 1. mája 2023 neplatili plnú sumu, poponáhľajte sa.

Od 1. mája 2023 môžu dotáciu dostávať všetky deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy a základnú školu. Cieľom zmeny právnej úpravy je zabezpečiť, aby všetky deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, mali počas výchovy a vzdelávania v školskom zariadení adekvátny prísun zdravého a teplého jedla, a tak si systematicky budovali vzťah k správnym stravovacím návykom a tiež sa znížili náklady rodín spojené s poplatkami za stravovanie ich detí v školskom zariadení. Informuje o tom rezort práce na svojom webe.

Archívne video: Od januára 2023 budú na prípravu jedla v školách väčšie príspevky, oznámil Horecký

Od januára 2023 budú na prípravu jedla v školách väčšie príspevky, oznámil Horecký (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prihliadať sa dokonca nebude ani na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. V praxi to znamená, že na dieťa si môžete uplatňovať dotácia na stravu aj v prípade, že ako rodič poberáte daňový bonus. Dotácia nie je limitovaná ani hranicou príjmu domácnosti.

Čo je však podstatné – rodič musí o dotáciu požiadať. „Stravovanie dieťaťa v školskej jedálni je podmienené prihlásením dieťaťa na stravovanie pomocou zápisného lístku stravníka. Tým rodič potvrdzuje záujem o stravovanie dieťaťa v školskej jedálni. Zároveň pri prihlásení, ak má záujem, požiada o poskytovanie dotácie na stravu na jeho dieťa,“ informuje rezort. V opačnom prípade si za stravu vášho potomka zaplatíte plnú sumu.

O dotáciu rodič žiada tlačivom - návratkou. Tú musíte doručiť zariadeniu školského stravovania najneskôr do dátumu, ktorý si určí samotné zariadenie. Ak nechcete tento termín prešvihnúť, radšej si preto čím skôr zistite, dokedy musíte návratku odovzdať. Ak sa vaše dieťa doteraz nestravovalo v školskom zariadení, treba požiadať aj o jeho zaradenie do zoznamu stravníkov. „V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať,“ upozornil rezort práce.

Rodičia, POZOR: Dotáciu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MPSVR SR)

Výška dotácie nebude pre všetkých rovnaká

Výška dotácie nebude pre všetky deti rovnaká. Záležať bude od toho, či dieťa chodí ešte do škôlky, alebo už do školy a na ktorom stupni študuje. „Na dieťa v poslednom ročníku materskej školy je výška dotácie na stravu v sume 1,40 eur na deň, ak sa zúčastní výchovno-vzdelávacieho programu a odoberie obed. V prípade žiaka prvého stupňa základnej školy sa poskytne dotácia na stravu v sume 2,10 eur na deň, ak sa zúčastní na vyučovaní a odoberie obed. Rovnaké podmienky platia aj pre žiaka druhého stupňa základnej školy, ktorému dotácia na stravu prináleží v sume 2,30 eur na deň,“ uvádza rezort.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/František Iván)

Dotáciu môže dosť aj dieťa, ktoré nie je ešte v poslednom ročníku materskej školy, avšak iba v prípade, ak žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo príjem domácnosti je najviac vo výške životného minima. Dotácia na stravu sa rovnako poskytne všetkým deťom v materskej škole, ak 50 % všetkých detí, ktoré navštevujú materskú školu, s výnimkou posledného ročníka, pochádza z domácností, ktoré sú odkázané na pomoc v hmotnej núdzi. Na dotáciu má nárok aj žiak, ktorý má individuálny študijný plán bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v základnej školy, a to za takých istých podmienok, ako žiaci študujúci dennou formou.

V januári 2023 poberalo dotáciu na stravu 56 736 detí. Predpokladáme, že táto zmena pozitívne ovplyvní počet detí, ktoré prejavia záujem o dotáciu na stravu s nárastom o približne 490-tisíc detí. Novela zákona má začať platiť od 1. mája 2023.

Viac o téme: Základná školaŽiaciMaterská školaŠkolská jedáleňPríspevkyObedyNávratka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu