Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Husté sneženie komplikuje dopravu, hlásia výstrahy! FOTO Problémy na horských priechodoch

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Husté sneženie a neupravené cesty komplikujú dopravu na viacerých miestach Slovenska. Počasie spôsobuje problémy na severnej diaľnici D1, v Banskej Štiavnici či na horských priechodoch. Upozorňuje na to Zelená vlna RTVS.

Aktualizované 15:00 Problémy hlásia aj na horských priechodoch. Husté sneženie komplikuje dopravu na viacerých miestach. Najnovšie hlásia problémy na horskom priechode Huty.

Horský priechod Huty
Zobraziť galériu (9)
Horský priechod Huty  (Zdroj: Facebook/Ako sú na tom Horské priechody - Alojz Kollár)

Aktualizované o 14:55 Približne 45.000 odberných miest na distribučnom území Východoslovenskej distribučnej (VSD) pocítilo výpadky elektriny v dôsledku silného vetra. Ako uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová, od pondelkového (27. 3.) večera do utorkového rána zaznamenali spolu 180 porúch na vysokonapäťovej a nízkonapäťovej úrovni.

"Vplyvom počasia padali vyvrátené stromy a zlomené konáre na elektroenergetické vedenia a poškodili ich. Najzasiahnutejšími lokalitami boli okres Michalovce a okolie, Košice a Košice-okolie a v skorých ranných hodinách aj okres Spišská Nová Ves," spresnila.

Aktualizované o 13:32 Silný vietor spôsobil v Levoči viaceré škody aj na majetku mesta. Mestská polícia aj ďalšie mestské organizácie sú v pohotovosti a zasahovali na viacerých miestach. V meste boli zaznamenané extrémne silné nárazy vetra, ktoré dosahovali rýchlosť 25,5 metra za sekundu. Radnica o tom informuje na sociálnej sieti.

Aktualizované o 12:20 Silný vietor, ktorý zasiahol Šaľu v pondelok 27. marca v popoludňajších hodinách, spôsobil v meste škody. "Nadpriemerná a nezvyčajná sila vetra, netypická pre náš región, poškodila bytovku na Kráľovskej ulici i strechu na budove krízového centra," informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.

Aktualizované o 11:55: K hromadnej nehode na českej D1 sa vyjadrila aj hovorkyňa Hasičského zboru kraja Vysočina Petra Musilová. "Na mieste sú dve zranené osoby a diaľnica v smere na Prahu je úplne uzavretá, počítame s tým, že odstraňovanie bude trvať viac ako hodinu", dodala. Situácia sa však skomplikovala aj na 143. kilometri v tom istom smere, pri ktorej do seba vrazili dva kamióny. Podľa hovorcu Riaditeľstva ciest a diaľnic v ČR Jana Rýdla sa zrejme obaja snažili predbehnúť kolónu, pretože k zrážke došlo v ľavom jazdnom pruhu.

Aktualizované o 11:45: Na trase Hniezdne - Červený Kláštor sa skrížilo niekoľko kamiónov. Cesty sú podľa vodičov neupravené. Zasnežené a neupravené cesty hlásia aj v stúpaní na Kremnické Bane z Hornej Štubne. 

Aktualizované o 11:25: Husté sneženie a neupravené cesty hlásia vodiči na D1 v úseku medzi Liptovským Hrádkom a Východnou. Neupravené a ťažko prejazdné sú pre sneženie aj cesty v Banskej Štiavnici. Počasie dopravu komplikuje i na horskom priechode Šturec, v stúpaní z Banskej Bystrice skončilo jedno auto v priekope. Na výjazde z Handlovej v smere do Žiaru nad Hronom sa skrížili dva kamióny a úsek je v oboch smeroch neprejazdný.

video: Snehová metelica v Bratislave

Snehová metelica v Bratislave stále nekončí, krátko pred obedom začali padať objemné vločky (Zdroj: Topky)

Meteorológovia varujú pred snežením aj vetrom na horách

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred snežením na severe Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa do 18.00 h. SHMÚ na severe krajiny vystríha aj pred vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi. Na západe varuje pred vetrom.

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (9)
Meteorológovia vydali viaceré výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Pre väčšinu Žilinského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách do 21.00 h. V okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno platí výstraha prvého stupňa do 18.00 h, zvyšok dňa platí výstraha druhého stupňa. Vietor na horách sa očakáva aj v okrese Banská Bystrica.

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (9)
Meteorológovia vydali viaceré výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Na snehové záveje a jazyky meteorológovia upozorňujú v Žilinskom kraji a okrese Banská Bystrica, kde platí výstraha prvého stupňa do 20.00 h. V okresoch Brezno, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa sa očakávajú počas celého dňa.

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (9)
Meteorológovia vydali viaceré výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Pred vetrom varujú v Bratislavskom a Trnavskom kraji, aj okresoch Myjava, Komárno, Nitra, Nové Zámky a Šaľa. Sú preto vydané výstrahy prvého stupňa.

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (9)
Meteorológovia vydali viaceré výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a väčšinu Banskobystrického, Košického a Trenčianskeho kraja platí aj výstraha prvého stupňa pred mrazom vo vegetačnom období od 21.00 h.

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (9)
Meteorológovia vydali viaceré výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Na Chopku úradoval orkán

Na Chopku zaznamenali v pondelok po 19.00 orkán, ktorý v nárazoch dosahoval až 140 kilometrov za hodinu, informuje imeteo.sk. Vietor vyvracal stromy, lámal konáre, ktoré padali na cesty a prevracal kontajnery. Tlaková níž, ktorej stred sa nachádzal v oblasti Vychodných Karpát, priniesla arktický vzduch a sneženie aj v nižších polohách. Zlou správou však zostáva, že toto nepriaznivé počasie potrvá aj dnes. 

Sneží nielen na severe, snehové prehánky boli dnes dopoludnia aj v Bratislave

Bratislavu opäť zasiahli snehové prehánky, hlavné mesto zažíva januárové počasie (Zdroj: Topky)

Silný vietor by mal ustať až popoludní. Najviac má fúkať najmä na horách a na juhozápade Slovenska, kde by rýchlosť vetra mohlo dosiahnuť 85 kilometrov za hodinu. V Michalovciach mali dokonca na cestách kontajner, ktorý zrejme presunul silný vietor.

Na severe Slovenska bude intenzívne snežiť a napadnúť môže aj viac ako 10 centimetrov čerstvého snehu. V horských oblastiach sa môžu tvoriť snehové jazyky. Sneh sa môže objaviť aj v nížinách, už od hranice 300 metrov. Maximálne teploty nepresiahnu 3 až 8 stupňov Celzia. 

Sneženie a vietor spôsobuje problémy nielen na Slovensku. V Českej republike bojujú tiež s veľkými komplikáciami. 

 

⚠️ Dálnice D1 z Brna do Prahy je za Velkým Meziříčím uzavřená 🚒🚑🚓 Na 136. km hromadná nehoda 🚫 Tvoří se dlouhé kolony 📻...

Posted by Zelená vlna on Tuesday, March 28, 2023
 

🚧❄️ Tady je důvod, proč se na Vysočině uzavřela dálnice D1. Staly se tam dvě hromadné nehody ve směru na Prahu. ➡️ Na...

Posted by Události Brno on Tuesday, March 28, 2023

Pred silným vetrom a snežením je vydaná výstraha, ktorá platí až do poobedných hodín. Diaľnica D1 je pri Vysočině obojsmerne neprejazdná a masívne sneženie spôsobilo zrážku 20 áut vrátane kamiónov. Sneh a šmykľavý povrch vozovky však komplikuje dopravu aj na iných miestach a tvoria sa kolóny. Cestárom komplikuje údržbu ciest silnejúci vietor a polícia v nepriaznivom počasí nevyznačuje obchádzkové trasy.

Zvrat nastane vo štvrtok

V stredu sa počasie začne meniť a bude prívetivejšie. Vo štvrtok vystúpi ortuť teplomera na západe Slovenska až na 17 stupňov Celzia, na východe to bude do 8 stupňov. V piatok sa na východe oteplí a čaká nás naozaj príjemný deň. 

Viac o téme: SnehPočasieVietorVíchricaOchladenieTlaková níž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu