Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zatočte s jarnou únavou: S týmito jednoduchými trikmi sa váš organizmus dokonale prebudí! Výsledok vás prekvapí

Zmena času na letný.
Zmena času na letný. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Koniec zimy a začiatok jari býva najmä pre meteosenzitívnejších ľudí náročný. Telo sa musí pripraviť na niektoré fyziologické procesy a reaguje na meniace sa potreby a pomery v životnom prostredí i v životospráve. Úrad verejného zdravotníctva poskytol pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť v boji s jarnou únavou.

Mladý a zdravý organizmus sa vo všeobecnosti prispôsobuje na meniace sa podmienky ľahšie ako ľudia v strednom a vyššom veku. S nástupom jari sa tak najmä u citlivých ľudí, ľudí s nízkym krvným tlakom alebo u seniorov môže prejaviť jarná únava intenzívnejšie ako u iných ľudí. Je to však najmä reakcia na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, zmeny v životospráve ale aj zmeny vo fyzickej aktivite.

Sneh v Bratislave prekvapil aj na konci marca: Zima ešte nepovedala posledné zbohom! (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ak vám nepríjemné príznaky trvajú 1 až 3 týždne, nejde o nič neobvyklé. Ak však trvajú dlhšie, mohlo by ísť o prejav ochorenia a zvážte návštevu všeobecného lekára. Jarná únava sa typicky prejavuje pocitom únavy, ospalosťou, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou, nesústredenosťou, podráždenosťou. Sprievodným javom je však aj náchylnosť na infekcie.

Potlačiť ju môžete každodenným dostatočným pobytom na čerstvom vzduchu, pričom organizmus je potrebné zaťažovať postupne, najmä keď sme si dopriali zimné leňošenie. Zvážte aj ranné cvičenie v pohodlí domova alebo striedanie teplej a studenej sprchy. Mnohé štúdie už dokázali, že primerané otužovanie stimuluje obehový systém a zvyšuje odolnosť organizmu voči sezónnym ochoreniam vrátane chrípky.

Ďalším tipom v boji s jarnou únavou je pestrá a čerstvá strava s dostatkom vitamínov a minerálov. Vaše telo ocení najmä po zimnom období zvýšený prísun ovocia a zeleniny, ktoré podporia obranyschopnosť organizmu a uľahčia trávenie. Jedálny lístok by ste mohli obohatiť o šaláty, jarnú cibuľku, reďkovku, pažítku, ale aj varenú stravu, ako sú zeleninové polievky a ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus. Čerstvo vylisovaná šťava alebo zmes ovocia do rannej kaše zvýši váš denný príjem potrebného C vitamínu. Nezabúdajte ani na vlákninu, alebo potrebné oleje v podobe prírodných zdrojov ako sú orechy.

V neposlednom rade dostatočný prísun tekutín najmä čistej vody, minerálky a nesladených čajov rozhýbe váš krvný obeh a vaše telo zvládne zmenu ročného obdobia rýchlejšie a ľahšie.

Viac o téme: JarVitamínyúnavaJarná únavaMinerály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu