Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci majú zviazané ruky: Táto sociálna sieť je pre nich oddnes tabu! Svetový trend už dorazil aj do nášho parlamentu

Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky zakázala na pôde a zariadeniach NR SR používať čínsku aplikáciu TikTok. Kancelár Guspan vyzval k obozretnosti aj poslancov. Zobraziť galériu (4)
Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky zakázala na pôde a zariadeniach NR SR používať čínsku aplikáciu TikTok. Kancelár Guspan vyzval k obozretnosti aj poslancov. (Zdroj: Pixabay, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Národná rada Slovenskej republiky sa vydala smerom, ktorým sa už vybrali viaceré krajiny západného sveta. Aplikáciu Tik Tok si už na svojom telefóne neprezrú a tým končí aj ich dlhodobé zdieľanie príspevkov na tejto sociálnej sieti. Pre tento krok sa Kancelária NR SR rozhodla v dôsledku dlhodobej informačnej hrozby zo strany Čínskej ľudovej republiky.

Archívne video:

NRSR: Zaviesť by sa mala povinná tretia hodina telesnej výchovy na ZŠ (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Informačné systémy Národnej rady začali blokovať čínsku aplikáciu a vedúci kancelárie NR SR jej používanie na služobných zariadeniach zakázal zamestnancom a odporučil to aj poslancom. Urobili tak v odpovedi na varovania jednotiek CSIRT, CERT, NÚKIB ČR, ako aj ďalších autorít v olbasti kybernetickej bespečnosti. K rozhodnutiu dospel aj kancelár Daniel Guspan, ktorý sa odvoláva na vyjadrenie práve týchto zložiek. Podľa nich totiž TikTok „predstavuje významné riziko v oblasti kybernetickej bezpečnosti a v oblasti kyberšpionáže“.

Poslanci majú zviazané ruky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedajú primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby, ich väzby, zariadenia a iné aktíva, ktoré osoba používa pri práci s elektronickými komunikačnými prostriedkami,“ priblížil kancelár.

Poslanci majú zviazané ruky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Kancelár Guspán vyzval k obozretnosti aj poslancov NRSR

Kancelária NR SR sa v dôsledku týchto skutočností rozhodla zamedziť inštaláciu a používanie aplikácii, ktoré sú považované za bezpečnostnú hrozbu. Zákaz bude momentálne platiť pre zariadenia parlamentu. Podľa dostupných informácií by notebooky v správe Národnej rady mali vlastniť aj všetci poslanci. Kancelár Guspan zakázal používanie TikToku aj všetkým zamestnancom a súčasne im bolo zakázané aj pripájanie sa do parlamentných IT systémov so zariadením s nainštalovanou aplikáciou TikTok.

Poslanci majú zviazané ruky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

„Pri tejto príležitosti si Vás a Vašich asistentov ako používateľov informačného systému Kancelárie NR SR dovoľujem požiadať, aby ste zvážili prijatie rovnakých bezpečnostných opatrení aj na Vašich zariadeniach, ktoré mnohí používate na pripojenie k elektronickým službám poskytovaných kanceláriou NR SR,“ odkázal kancelár poslancom. Dodal, že aplikácia TikTok je po novom v celej infraštruktúre Národnej rady blokovaná a nebude sa dať používať.

 

 

 

Viac o téme: Národná rada Slovenskej republikyPoslanci NR SRDaniel GuspanTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu