Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový textilný gigant otvorí svoje brány pri Dunaji: V Prahe vyvolal šialenstvo, ekológovia však radia obísť ho!

Textilný gigant otvorí svoje brány čoskoro
Textilný gigant otvorí svoje brány čoskoro (Zdroj: Twitter/@iselemramos)

BRATISLAVA - Na Slovensko prichádza obľúbená módna značka Primark. Svoj príchod avizovali ešte v roku 2019 a pôvodné otvorenie bolo naplánované na minulý rok. Svoje brány by mali otvoriť už čoskoro. Varovný prst však pri tejto módnej značke zdvíhajú mnohí ekológovia. Rýchla móda vyrába svoje kúsky v krajinách tretieho sveta za diskutabilných podmienok.

Obľúbená značka za ktorou boli Slováci ochotní cestovať do Viedne, Prahy alebo Brna otvorí svoju predajňu v rozšírení nákupného centra Eurovea pri Dunaji a rozlohou 3660 štvorcových metrov zaberie dve poschodia, informoval Mediaklik.

Slovenská moderátorka vyzýva ľudí k vulgárnym gestám

Svoje nadšenie prejavil aj maloobchodný riaditeľ Primarku pre USA a región strednej a východnej Európy Jose Luiz Martinez. „Eurovea je pre Bratislavčanov dôležitou nákupnou a spoločenskou destináciou a tešíme sa, že už čoskoro ponúkne zákazníkom aj našu úžasnú módu,“ dodal. Slovákov láka táto írska módna značka na bohatý sortiment oblečenia, doplnky, dekorácie ale aj kozmetiku. 

Ekológovia však bijú pri tejto módnej značke na poplach. Podľa nich škodí nielen planéte ale aj ľudom. Na webstránke Primarku stojí, že ich „výrobky sú vyrábané s rešpektom k ľuďom“. Faktom však zostáva, že pri požiari v textilnej továrni v roku 2013 prišlo o život neďaleko mesta Dháka, hlavnom meste v Bangladéši 1135 ľudí a 2500 bolo zranených. Väčšina z nich pracovala aj pre írsky Primark. Textilný diskont zaplatil vtedy približne 10 miliónov eur ako odškodné za obete.

Myšlienkou Primarku je už od začiatku tvrdá cenotvorba s malou maržou. Reťazec je však o to úspešnejší, pretože predáva obrovské objemy textilu. V jednej nemeckej pobočke prejde pokladníkom za jeden deň cez ruky 45 000 kusov textilu, ktoré si zákazníci kúpia, informoval nemecký Frankfurter Rundschau.

Kresťanská iniciatíva Romero (CIR) v roku 2019 zverejnila štúdiu, v ktorej opisuje podmienky v textilných továrňach na Srí Lanke. Šesť z nich vyrába pre Primark. Žiadna zo skúmaných tovární údajne nedodržiavala kódex správania, zamestnanci pracovali 80 hodín týždenne plus nadčasy a platy nedosahovali ani minimálnu mzdu za mesiac. Zamestnanci dostávali 79 eur v prepočte za mesiac. Oblečenie, ktoré Primark ako spoločnosť na výrobu „rýchlej módy“ vyrába, sa mení pravidelne podľa trendov a ich výroba od návrhu po predaj na rozdiel od tradičného módneho biznisu trvá len pár týždňov.

Viac o téme: Módna značkaTextilný a odevný priemyseľSrí LankaBangladéšRýchla móda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu