Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čudný človek pri premiérovi? Záhady nového šéfa úradu, pestrá podnikateľská minulosť a Kočnerova Threema

Eduard Heger má na poste šéfa úradu nového človeka, o ktorom sa už písalo veľa. Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger má na poste šéfa úradu nového človeka, o ktorom sa už písalo veľa. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hoci vláda Eduarda Hegera sa pri viacerých príležitostiach pýši tým, že oproti svojim predchodcom nemajú žiadne korupčné a ani iné kauzy, niektoré okolnosti vyzerajú skutočne zaujímavo. Najnovšie sa začalo hovoriť o novom šéfovi úradu na ministerstve financií Pavlovi Habšudovi. Nepríjemnú vizitku pre Hegera bude určite vystavovať aj skutočnosť, že je tu prepojenie až do Threemy odsúdeného Mariana Kočnera.

archívne video

Eduard Heger a Michal Palkovič: Nové informácie týkajúce sa Plánu obnovy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

O tomto nečakanom prepojení píšu Aktuality.sk. Pavol Habšuda na úrade vystriedal Veroniku Gmiterko. Habšuda roky podnikal s Petrom Struhárom (ktorý má obchodný vzťah s Borisom Kollárom). Ešte predchádzajúci minister a líder OĽaNO Igor Matovič Habšudu dokonca vymenoval aj do dozornej rady v Tipose.

Prepojenie až do Kočnerovej Threemy

Habšuda má však podnikateľskú minulosť aj so samotným premiérom Eduardom Hegeraom. Práve Struhár však mal byť tým človekom, ktorý podľa Threemy mal ovplyvňovať spor s hlavným mestom pomocou sudcu Vladimíra Sklenku.

Zmenu na poste tohto úradu a nástup Habšudu len v stredu odsúhlasila vláda. "Poznám agendu, ktorá sa na tejto úrovni rieši, a aj s ohľadom na prichádzajúci čas volieb mi dočasné prijatie tejto pozície príde ako prirodzené," povedal novovymenovaný šéf úradu Habšuda.

Čudný človek pri premiérovi?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Kočner sa o spomínanom Struhárovi rozprával cez šifrovanú konverzáciu v Threeme s advokátom Andrejom Šábikom a so Sklenkom. Náznaky z konverzácie boli zrejme o tom, že v prípade sporu firmy Struhára s Hviezdoslavovým námestím a mestom Bratislava mal padnúť úplatok. Dokonca mu dali aj prezývku červený pes. "Ide o dom na rohu Hviezdoslavovho námestia a je to u Vlada. Mám nejaké návrhy, ako s tým naložiť, aby prispel Červený pes na dobrú vec," píše sa v konverzácii advokáta Šabík Kočnerovi z októbra 2017.

Struhár však akékoľvek väzby na sudcu Sklenku odmieta. "Pána Sklenku som nikdy nevidel, nestretol a neviem, ako vyzerá. V tejto veci dôverujem súdom," povedal Struhár.

Habšuda nevidí prekážku, prečo by nemohol funkciu vykonávať

Vymenovaný Habšuda nevidí vo svojej minulosti so Struhárom a Šábikom žiadne problémy. A to ani teraz, keď bude plne pri výkone verejnej funkcie. "So Struhárom som sa primárne stretával kvôli nášmu projektu, myslím si, že je to príčetný človek, vie sa rozumne baviť a múdro zasahovať do procesu. S inými ľuďmi sa o veciach, ktoré sa ich netýkajú, nebaví. Šabík rovnako, mal som s ním pracovný vzťah, korektný pracovný vzťah," tvrdí Habšuda.

Viac o téme: Igor MatovičBoris KollárEduard HegerThreemaMarian KočnerPeter StruhárPavol Habšuda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu