Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Štiavnica sa stále spamätáva z ohnivej hrôzy: Kto zaplatí škody? Majiteľ Banky lásky mal obrovské šťastie v nešťastí!

Banka lásky bola jednou z najviac zasiahnutých budov víkendovým požiarom. Zobraziť galériu (4)
Banka lásky bola jednou z najviac zasiahnutých budov víkendovým požiarom. (Zdroj: TASR - KR PZ v Banskej Bystrici)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Obyvatelia jedinečného slovenského mesta Banská Štiavnica sa aj po niekoľkých dňoch stále spamätávajú z rozsiahleho požiaru národných pamiatok, ktorý poškodil viaceré cenné konštrukcie a symboly historicky cenných stavieb. Uprostred katastrofy sa ocitla aj tzv. Banka lásky. V týchto dňoch sa rátajú škody a prevádzkovateľ bol poistený v jednej z populárnych poisťovní v prípade škodovej udalosti.

archívne video

Situácia po požiari v historickom centre Banskej Štiavnice (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Požiar v historickom centre mesta vypukol uprostred víkendu v sobotu 18. marca v dopoludňajších hodinách. Všetko sa začalo v jednej z historických budov, postupne sa plamene rozšírili a poškodili sedem striech národných kultúrnych pamiatok.

Štiavnica sa stále spamätáva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj, Ludo Kanik)

Škody, ktoré pamiatkarom zlomili srdcia

Oheň zničil objekty spadajúce pod Slovenské banské múzeum - Galériu Jozefa Kollára a budovu známu ako Berggericht, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia múzea, informačné centrum či sprístupnená štôlňa Michal. Požiar zasiahol tiež priestory Slovenského banského archívu, základnú umeleckú školu a obľúbenú turistickú atrakciu, tzv. Banku lásky.

Zásah hasičov pri požiari budov v Banskej Štiavnici
Zobraziť galériu (4)
Zásah hasičov pri požiari budov v Banskej Štiavnici  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Prevádzkovateľ mal budovu poistenú

Ukazuje sa, že konkrétna Banka lásky bola voči podobnej udalosti poistená, a to v poisťovni Uniqa. Samotná poisťovňa potvrdila, že eviduje jednu poistnú udalosť. Nahlásil ju sám prevádzkovateľ najviac zasiahnutého a poškodeného unikátneho zážitkového domu, ktorý je známejší pod názvom "Banka lásky“.

Banka lásky
Zobraziť galériu (4)
Banka lásky  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Aktuálne zisťujeme a analyzujeme rozsah škôd, k ďalším detailom sa preto zatiaľ nebudeme vyjadrovať," povedal po týchto udalostiach manažér korporátneho poistenia majetku UNIQA Tomáš Kráľovič. 

Pri poistení majetku sa musí prihliadať na rastúcu infláciu, upozorňuje poisťovňa

Uniqa pri tejto smutnej udalosti spomína aj veľmi dôležitý a stále aktuálny ekonomický fenomén - rastúca inflácia. Tá je totiž nevyhnutným faktorom pri poistení majetku, a výnimkou nie je ani tento prípad. Ako príklady uvádzajú požiar bytovky v Prešove či tornádo na Morave. "Uniqa preto opakovane apeluje na všetkých majiteľov nehnuteľností, aby si aj vzhľadom na vysokú infláciu skontrolovali a prehodnotili výšku poistnej sumy svojho majetku," upozorňujú.

"Už od konca minulého roka realizujeme tzv. valorizáciu (indexáciu) v rámci portfólia poistenia podnikateľských rizík, ktorá zohľadní navýšenie hodnoty majetku našich klientov a zároveň pomôže zachovať adekvátnu ochranu ich majetku. Jedná sa o transparentný proces, kde Uniqa v priebehu trvania poistenia zreviduje poistné zmluvy našich klientov v rámci poistenia podnikateľských rizík (najmä malých a stredných podnikateľov) a porovná ich so súčasnou ekonomickou situáciou a ich predpokladaným vývojom," prízvukuje člen predstavenstva pre korporátny obchod a affinity Martin Rotkovský.

Viac o téme: PožiarBanská ŠtiavnicaBanka láskyPoistťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu