Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Umelá inteligencia nám prerastá cez hlavu: Odborník hodnotí jej dopad, tieto povolania sú ohrozené!

Macko prezradil, ktoré povolania ohrozuje najnovší vývoj umelej inteligencie. Zobraziť galériu (3)
Macko prezradil, ktoré povolania ohrozuje najnovší vývoj umelej inteligencie. (Zdroj: Archív O.M., Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Najnovší vývoj umelej inteligencie (AI), a hlavne chatového bota Chat GPT vo verzii 4, sa stala obrovskou témou a celosvetovou diskusnou záležitosťou ľudstva. Všetci spred monitorov skúšajú klásť robotovi rôzne otázky, najnovšie výskumy dokonca hovoria o tom, že by táto AI zvládla aj skúšky na Harvard. Na čo sa má pripraviť ľudstvo a sú niektoré naše povolania v ohrození pre nástup tejto novinky? Aj na tieto otázky nám odpovedal popredný slovenský expert na informačné technológie Ondrej Macko.

archívne video

MIRRI SR sa stalo členom Národnej platformy pre rozvoj umelej inteligencie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Najnovší variant modelu jazyka GPT4 už podľa nových výsledkov dokáže spracovať až 50 strán textu a je takmer schopný zvládnuť prijímacie skúšky na Harvard. Okrem toho je zdokonalený aj v rozpoznávaní foto a video materiálu a mnohých ďalších audiovizuálnych súboroch.

Umelá inteligencia nám prerastá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nastal strach o jednoduchšie povolania, no ani GPT-4 nie je neomylný nástroj 

Napriek tomu sa hovorí aj o tom, ako by mohla táto umelá inteligencia nahradiť človeka pri jednoduchých úkonoch, pričom viacerí ľudia v dôsledku týchto debát dostali strach, či neprídu o svoje miesto. V tomto prípade však treba povedať, že treba rozmýšľať aj trochu opačným smerom a vďaka umelej inteligencii môžu, naopak, aj vzniknúť viaceré zaujímavé povolania, o ktorých sa dnes ešte nehovorí. Jedným dychom tiež treba dodať aj to, že ani umelá inteligencia nie je neomylná.

Napriek tomu sme sa spýtali popredného slovenského experta na IT technológie z TouchIT Ondreja Macka na viaceré otázky a úskalia, ktoré so sebou príchod GPT-4 prináša. 


Svetovými médiami dnes lomcuje príchod novej verzie modelu jazyka umelej inteligencie pod označením ChatGPT-4. Dosť to vypovedá o tom, ako sa výrazne posunula autonómia umelej inteligencie ako takej. Ako to vnímate?

Vnímam to ako dramatický posun vpred v tejto oblasti. GPT-4 už dokáže inteligentne rozpoznávať fotografie a vytvárať umelecké diela. Dožijeme sa jednoznačne toho, že bude veľmi ťažké rozpoznať reč a diela, ktoré vytvoril človek a ktoré umelá inteligencia.

Majú sa niektorí Slováci obávať o svoje pracovné miesta? Vo viacerých kruhoch sa totiž už začína hovoriť o tom, že by umelá inteligencia mohla nahradiť povolania ako novinári či lekári... Je toto podľa vás témou blízkej budúcnosti či skôr vzdialenej?

Osobne si myslím, že niektoré pracovné miesta budú ohrozené. Bude sa to bude týkať napr. asistenčnej služby, poradenstva a pod. Môže to zasiahnuť aj do oblasti práce novinárov alebo lekárov či právnikov. Tu však stále zostane miesto pre ľudí, ktorých úloha sa presunie viac do oblasti kontrolnej.

Špecialista na IT Ondrej Macko z TouchIT.
Zobraziť galériu (3)
Špecialista na IT Ondrej Macko z TouchIT.  (Zdroj: Archív O.M.)

V čom máme ako ľudia oproti AI zásadnú výhodu? Existuje niečo, v čom nás nikdy stroje nepredbehnú?

Umelá inteligencia je v súčasnosti vopred generovaná (preto skratka GPT). Vychádza teda z obsahu, ktorý vytvorili ľudia a vyberá z neho to podstatné. Často sa pritom aj mýli a svoj omyl si aj uzná. Sama obsah netvorí, vychádza z toho, čo sme vytvorili my. V tom je naša výhoda, zatiaľ tvoríme obsah my a máme kontrolnú úlohu.

Mohla by sa podľa vás AI pričiniť aj o vyriešenie medzinárodných konfliktov či vyriešiť aktuálnu geopolitickú krízu kvôli konfliktu na Ukrajine?

To si osobne nemyslím, krízu na Ukrajine budú musieť vyriešiť ľudia. Môže tomu síce pomôcť, ale nie vyriešiť.

Nie je tu riziko, že by si umelá inteligencia mohla zobrať to najhoršie z aktuálnej spoločnosti (rastúci extrémizmus, polarizáciu atď.) a využívať tieto aspekty vo svoj prospech a nárast vplyvu?

Áno, umelá inteligencia vychádza z toho, čo ľudia vytvorili. K tomu prispieva aj atmosféra, ktorá panuje medzi ľuďmi.

Viac o téme: Umelá inteligenciaOndrej MackoIT expertChatGPT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu