Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostrá reakcia ruského veľvyslanectva na darovanie migov Ukrajine: Otvorené vyhrážky?! Bratislava si musí jasne uvedomiť...

Heger a Naď oznamujú rozhodnutie vlády o darovaní migov Zobraziť galériu (2)
Heger a Naď oznamujú rozhodnutie vlády o darovaní migov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Včera poverená vláda na čele s Eduardom Hegerom rozhodla, že slovenské stíhačky MiG-29 pošleme Ukrajine, aby ich mohla využiť vo vojnovom konflikte s Ruskou federáciou. Reakcia ruskej strany na seba nenechala dlho čakať. Jej ambasáda považuje darovanie našej vojenskej techniky Kyjevu za nezákonné a dokonca sa vyhráža prípadnými následkami tohto kroku.

Vláda v piatok jednohlasne schválila medzinárodnú dohodu o darovaní stíhačiek Mig-29. Celkovo na Ukrajinu pošleme trinásť strojov a tiež systém protivzdušnej obrany KUB. Podľa Hegera sú pre nás už nepoužiteľné a Ukrajine sme ich darovali, aby sa mohli brániť. Zdôraznil, že o darovaní techniky rozhodoli v súlade s Ústavou SR. Vláda má podľa neho kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách. 

Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tento krok nezostal nepovšimnutý zo strany Ruska. Jej veľvyslanectvo v Bratislave zverejnilo včera na sociálnej sieti veľavravný status. Zdôraznilo, že Rusko považuje dodávky zbraní a vojenskej techniky (vrátane leteckej) kyjevskému režimu za predlžovanie bojov a zvyšovanie počtu obetí. Podľa zástupcov ruskej strany ide o nezákonný krok, "pretože príslušné rusko-slovenské dohody jednoznačne vylučujú odovzdanie zbraní a vojenskej techniky tretím krajinám bez povolenia krajiny výrobcu"

Ruská strana tak, ako sa dalo očakávať, prijala rozhodnutie slovenskej vlády o darovaní Migov Ukrajine s nevôľou. "Bratislava si musí jasne uvedomiť, že čoraz aktívnejšie zapájanie sa do vojenskej podpory kyjevského režimu môže mať za následok nepredvídateľnú a nebezpečnú eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť plnú zodpovednosť výlučne iniciátori prijímaných rozhodnutí," píše sa v statuse. 

Ostrá reakcia ruského veľvyslanectva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Čo posielame na Ukrajinu:

  • Desať kusov Mig29 s motormi, tri kusy Mig29 bez motorov, s príslušnými pohonnými hmotami a mazivami (PHM), náhradnými dielcami, pozemným prevádzkovým vybavením, skladom náhradných dielcov, kontrolno-meracou technikou.
  • Dva kusy odpaľovacích zariadení KUB, s príslušnými náhradnými dielcami a skladom náhradných dielcov
  • Jeden kus radarovej stanice KUB
  • 52 kusov protilietadlových rakiet 3M9ME
  • 148 kusov protilietadlových rakiet 3M9M3E
Viac o téme: RuskoRuské veľvyslanectvoEduard HegerVojna na UkrajineMigy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu