Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšia nedomyslená vec: Títo rodičia daňový bonus nedostanú! Mihál hovorí o vážnej systémovej chybe

BRATISLAVA - Rodičia, pozor! Stačí málo a môžete prísť o nárok na daňový bonus na dieťa, a to bez vlastného pričinenia. Práve naopak, stať sa tak môže v situácii, keď vám zamestnávateľ neuhradí plat. Ak totiž namiesto nevyplatenej mzdy dostanete dávku garančného poistenia, daňový bonus na deti vám vyplatený nebude.

Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál hovorí v tejto súvislosti o vážnej systémovej chybe nastavenia nového daňového bonusu na deti. Ide o prípady, kedy zamestnanec nemá vinou platobnej neschopnosti zamestnávateľa vyplatenú svoju mzdu - a namiesto toho mu Sociálna poisťovňa vyplatí dávku garančného poistenia.

Archívne video: Minister práce k daňovým bonusom, vyplateniu jednorazového príspevku na deti v núdzi a CDR

Minister práce k daňovým bonusom, vyplateniu jednorazového príspevku na deti v núdzi a CDR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dávka garančného poistenia sa podľa zákona poskytuje zamestnancovi v dôsledku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Slúži na uspokojenie nárokov zamestnanca z pracovnoprávneho vzťahu.

Mihál upozorňuje, že dávka garančného poistenia nie je zdaniteľným príjmom zamestnanca. Inak povedané - je od dane oslobodená. „Pretože výška daňového bonusu na deti je daná aj výškou zdaniteľného príjmu zamestnanca - pre zamestnanca, ktorý namiesto mzdy má vyplatenú dávku garančného poistenia to znamená, že mu klesne daňový bonus na deti, respektíve na daňový bonus vôbec nemá nárok,“ uviedol.

Podotkol pri tom podstatnú vec a to, že zamestnanec pritom nemôže za to, že mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu.

Viac o téme: RodičiaDaňový bonusJozef MihálDávka garančného poistenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu