Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE V Bratislave hlásia OSÝPKY: Ak ste boli s deťmi na tomto mieste, buďte na pozore!

Osýpky, Zobraziť galériu (3)
Osýpky, (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V hlavnom meste zaevidovali dva prípady osýpok, ktoré už potvrdili aj laboratóriá. Oba zistili u malých detí - dvojročného a deväťmesačného. Ani jedno z detí nebolo proti chorobe očkované a to pre nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie. Obe deti skončili v nemocnici.

V prvom prípade išlo podľa ÚVZ o import ochorenia zo zahraničia. "Druhý prípad bol zrejme v epidemiologickej súvislosti, k prenosu došlo pravdepodobne na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb v Bratislave 18. januára 2023 po 19:30," dodali. 

Video: Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste

Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste (Zdroj: ÚVZ SR)

"Vyzývame rodičov, ktorí sa v tomto čase i po ňom nachádzali s deťmi (neočkované, neúplne očkované) na uvedenej pohotovosti, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a v prípade objavenia sa príznakov ochorenia na osýpky (podobné prechladnutiu - nádcha, výtok z nosa, kašeľ, zvýšená teplota, riedka stolica, neskôr horúčka a objaví sa červená vyrážka) telefonicky kontaktovali lekára dieťaťa, ktorý určí ďalší postup. Inkubačný čas ochorenia je 8 až 15 dní, priemerne 10," odkázali. 

Ďalšie šírenie tohto ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo. "RÚVZ v Bratislave prijíma aj ďalšie protiepidemické opatrenia a je v kontakte aj so zdravotníckym zariadením, kde pravdepodobne došlo k prenosu. Spolupracuje aj s ošetrujúcimi lekármi detí," uviedli hygienici.

Výskytu osýpok na našom území i v okolitých krajinách venujú úrady úpozornosť a neustále sledujú epidemiologickú situáciu. Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 % podľa nich nie je možné vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na našom území. 

AKTUÁLNE V Bratislave hlásia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Úrad verejného zdravotníctva koncom januára 2023 a opakovane v uplynulých dňoch vyzval regionálne úrady, aby pripomenuli poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vo svojej územnej pôsobnosti možnosť výskytu osýpok - aby lekári brali do úvahy túto možnosť v rámci diferenciálnej diagnostiky. Rovnako je podľa hygienikov potrebné zdôrazňovať rodičom aj všeobecným lekárom pre deti a dorast význam pravidelného povinného očkovania.

Potvrdené prípady osýpok boli na Slovensku hlásené naposledy v roku 2019, kedy sa vyskytlo 318 prípadov. Išlo vtedy o epidémiu osýpok, ktorá vyčíňala na východe Slovenska. Nakazené boli najmä deto do jedného roka. 

Ako sme na tom so zaočkovanosťou?

Čo sa týka zaočkovanosti proti osýpkam v Bratislavskom kraji za rok 2022, tak v najmladšom kontrolovanom ročníku narodenia (2020) bolo zaočkovaných 94,3 % detí v kraji. Zistených bolo 308 odmietnutí očkovania (3,4 %). Na úrovni okresov evidovali najvyššiu úroveň v okrese Bratislava II (96,8 %), naopak, najnižšiu v okrese Malacky (89,0 %).

Štatistiky tiež uvádzajú, že celokrajská zaočkovanosť v ročníku narodenia 2019 dosiahla hodnotu 95,4 %. Očkovanie bolo odmietnuté v 269 prípadoch (3,0 %). Na okresnej úrovni sa zaočkovanosť pohybovala od 96,8 % (okres Bratislava II a okres Senec) do 92,2 % (okres Bratislava III).

AKTUÁLNE V Bratislave hlásia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"V 11. roku života (ročník narodenia 2010) - bolo v Bratislavskom kraji preočkovaných 94,4 % detí. Odmietnutie očkovania bolo evidované v 211 prípadoch (2,8 %). Z ôsmich okresov Bratislavského kraja bola zistená najvyššia zaočkovanosť v okrese Bratislava IV (96,4 %), najnižšia v okrese Bratislava I (86,5 %)," tvrdia hygienici. 

V ročníku narodenia 2009 bolo preočkovaných v Bratislavskom kraji 94,3 % detí. Odmietnutie očkovania bolo evidované v 190 prípadoch (2,6 %). Z ôsmich okresov Bratislavského kraja bola zistená najvyššia zaočkovanosť v okrese Malacky (98,0 %), najnižšia v okrese Bratislava I (81,2 %).

Viac o téme: OsýpkyBratislavaÚVZÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu