Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politici reagujú na ničivé zemetrasenie v Turecku: Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/ANKARA - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger vyjadril sústrasť rodinám obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka neďaleko hraníc so Sýriou. Heger to napísal v príspevku na sociálnej sieti. Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie, uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Heger uviedol, že je hlboko zarmútený skazou, ktorú spôsobilo silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii. "Úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie," dodal v príspevku na Twitteri. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep.

Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru. V Turecku a Sýrii hlásia viac než 560 obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Svoju pomoc už Turecku ponúklo viacero krajín, Európska únia aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany.

Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii po silnom zemetrasení, tvrdí Čaputová

"Moje myšlienky a sústrasť smerujú všetkým, ktorých postihlo ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Slovensko je pripravené pomôcť," napísala Čaputová. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v súvislosti s ničivým zemetrasením. Vyjadrila v ňom úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí. Zraneným zaželala skoré uzdravenie. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. "V tejto pohnutej chvíli želám vám a všetkým obyvateľom Turecka najmä mier, pokoj a bezpečie," uviedla prezidentka v telegrame. Už skôr na sociálnej sieti avizovala, že Slovensko je pripravené poskytnúť pomoc.

Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru. V Turecku a Sýrii hlásia viac než tisíc obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Svoju pomoc už Turecku ponúklo viacero krajín.

Viac o téme: SústrasťZemetrasenie TureckoEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu