Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Pacienti si môžu nateraz vydýchnuť: Zrodila sa dohoda! Ambulancie dostanú o 283 miliónov eur viac

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora. Zobraziť galériu (2)
Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poplatkom u ambulantných lekárov by sme sa mali vyhnúť. Rezort zdravotníctva a ambulantný sektor sa dohodli na dofinancovaní. Do ambulancií má pritiecť navyše 283 miliónov eur.

Zdroje sa rozdelia rovnomerne medzi segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti a špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) po piatkovom rokovaní. Zároveň prisľúbil, že poplatky pre pacientov zavedené nebudú.

Video: Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ešte nás čakajú rokovania s ministerstvom hospodárstva o tom, akým spôsobom zabezpečiť, aby ambulancie nepocítili zvýšené platby za energie," priblížil dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová zdôraznila, že dohoda je zatiaľ len podmienečná. "Našou podmienkou bolo, že dôjde k regulácii cien ambulantného sektora v posledných dňoch pred vypršaním našich zmlúv," dodala. Nájdenie riešenia očakáva počas pondelka (30. 1.).

PS víta dohodu vlády s ambulanciami

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) víta dohodu vlády s ambulantnými lekármi o ich dofinancovaní. Vláda by mala podľa Oskara Dvořáka z PS predstaviť plán, ako legislatívne urobiť poriadok v poplatkoch. Dvořák poukázal na to, že viaceré ambulancie už poplatky zaviedli. "Nejde o poplatky za nadštandardy, ale o poplatky obmedzujúce prístup k základnej starostlivosti, ktoré využívajú deravý zákon," zdôraznil.

Podpredsedníčka mimoparlamentného Hlasu-SD Zuzana Dolinková na sociálnej sieti vyzvala ambulancie, "aby prestali s vyberaním akýchkoľvek kreatívnych poplatkov od pacienta". Dolinková podotkla, že vláda mala uznať potrebu dofinancovania ambulantného sektora už vlani. Hovorí o nekompetentnosti.

 

UPOKOJENIE PRE PACIENTOV? Podľa odvolaného premiéra Hegera dnešná dohoda s ambulantnými lekármi neznamená stop...

Posted by Zuzana Dolinková on Friday, January 27, 2023
Viac o téme: FinancieDohodaMinisterstvo zdravotníctvaDofinancovanieAmbulancieRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu